SKANDALOZNA PRESUDA

Pijana trojka sjekirom tukla Rome u kafiću. Napadačima uvjetna, Romi u zatvoru

 MARKO MURKOVIĆ / PODRAVSKI LIST

KOPRIVNICA - Skandalozna presuda pala je prošli tjedan na koprivničkom Prekršajnom sudu nakon masovne tučnjave na terasi kafića Shpitza u Novigradu Podravskom kod Koprivnice.

Trojica pijanih i rasistički nastrojenih napadača dobilo je uvjetnu presudu, a napadnuti Romi, koji su uzvratili nakon što su napadnuti, osuđeni su na bezuvjetan zatvor. Presudu je donio prekršajni sudac Ivan Pobi. Tučnjavu su, prema izjavama očevidaca, izazvala trojica pijanih muškarca - Marijan Pleša (48), Nino Kalinić (29) i Krunoslav Plantić (30) - koji su se zakačili s Đurom Horvatom, Stjepanom Oršošem, Senadom Bogdanom i Željkom Horvatom, đurđevačkim Romima koji su pili u kafiću.

Najprije je Pleša uz borbeni poklič "treba pobiti sve Cigane, Bosance i Srbe" napao Rome gađajući ih staklenim čašama i bocama nakon čega je uzeo metalnu cijev kojom je izudarao njihovu opel asconu na parkiralištu.

Kalinić je gotovo istodobno nekoliko puta po glavi i tijelu izudarao sve Rome, kao i Plantić kojem to nije bilo dosta već je potrčao do svojeg automobila iz kojeg je uzeo sjekiru.

Plantić se nakon toga sa sjekirom u rukama vratio do terase kafića, a kada su ga spazili Oršoš i Bogdan počeli su bježati.

Kako ih nakon pedestak metara proganjanja nije uspio dostići vratio se na terasu gdje je sjekirom udario po granitnom stolu pri čemu je posjekao nedužnog gosta kafića I. Đ. (54).

Napadnuti Romi su se najprije branili bacajući na njih pivske boce i druge pronađene staklene predmete nakon čega su se otvoreno uključili u sukob vrativši im istom mjerom udarajući ih rukama i nogama.

Kad je na poprište sukoba stigla patrola, Plantić je izvrijeđao policijskog službenika. Vikao mu je: "Koju p.... materinu glumiš, misliš da si frajer ako imaš značku, budalo nepismena! Moja mama ima više škole od tebe, možeš mi ga popušiti!".

U koprivničkom Prekršajnom sudu, međutim, žrtve su prošle gore od napadača. Svi osim Đure Horvata koji je osuđen uvjetno završili su odmah u zatvoru na 8 dana.

S druge strane, Pleša, Kalinić i Plantić osuđeni su na po osam dana zatvora, ali uvjetno. Zanimljivo je kako su mjerodavna tijela posve prešutjela poziv na "ubijanje Cigana, Bosanaca i Srba". Za policiju, istražitelje i suce to nije djelo dostojno kažnjavanja.

Prijavljena i konobarica

Kriminalističko istraživanje još je u tijeku, a ako se liječničkim pregledom utvrde teže ozljede nedužnom gostu kafića kojeg je Plantić ozlijedio sjekirom i ako se prijavi šteta na automobilu ispred kafića, protiv odgovornih podnijet će se i kaznene prijave. Marijan Pleša imao je 2.03 promila, Nino Kalinić 2.87, a Krunoslav Plantić 1.79 promila. Dvojici Roma izmjereno je 0.86 i 0.89 promila. Prekršajnu prijavu zbog davanja pića pijanim osobama zaradila je i 19-godišnja konobarica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:11