SUĐENJE ZA UBOJSTVO

RADIKALNI ISLAMIST U KARLOVCU 'Držite me u pritvorusamo zato što sam musliman!'

Elvedin Hegić ubio je Momčila Španovića (75) zbog 400 kuna, par jabuka i nešto hrane
 Robert Fajt / Cropix

KARLOVAC - Elvedinu Hegiću, radikalnom islamistu iz Velike Kladuše (BiH), na Županijskom sudu u Karlovcu, danas je, zbog proteka vremena od tri mjeseca od zakazivanja posljednje rasprave, ali i zbog primjene novog Zakona o kaznenom postupku, započelo novo suđenje za ubojstvo Momčila Španovića u travnju 2012. godina u Krstinji, nedaleko granice s BiH. Za Hegića koji se i ranije žalio da mu se krše ljudska prava zbog dužine određenog mu pritvora u kojem se nalazi već 18 mjeseci, danas je zatražio puštanje na slobodu.

Sutkinja Sanda Janković pojasnila mu je da je zakonski rok trajanja istražnog zatvora tri godine, te da je on na pola roka i da mu nije povrijeđeno nijedno pravo.

- Žalim da ovo završi što prije, želim na slobodu. Imam osjećaj da je to samo manipulacija da bi me se držalo u zatvoru, i da mi se sve ovo radi samo zato što sam musliman - zaključio je Hegić nezadovoljan obrazloženjem sutkinje Janković.

Žalio se i na uvjete u zatvoru rekavši da je dva kvadrata prostora štetno i za životinju, a kamoli za čovjeka.

Osim što će se pročitati ranije dani iskazi svjedoka, u nastavku suđenja pribavit će se popratnica uz leš ubijenog starca, saslušat će se liječnica koja je prva intervenirala na mjestu tragedije, te će se zatražiti novo medicinsko vještaćenje kako bi se pobliže utvrdilo vrijeme i način smrti ubijenoga.

Prema optužnici, Hegić je ilegalno prešao granicu, ušao u dvorište Španovićeve kuće oborio ga te mu u usta nagurao šiltericu, kojom mu je u grlo nabio zubnu protezu, koja ga je ugušila.

Sve to kako bi mu uzeo 400 kuna, par jabuka i nešto hrane. Španović je živio pošteno i skromno, od 870 kuna mirovine i 400 kuna socijalne pomoći. Pronađen je blizu kuće zavezanih ruku, plastična vezica bila mu je omotana i oko vrata, a potom i za obližnju ogradu.

Uz tijelo su pronađeni odjevni predmeti bivše JNA, košulja i kapa.

Hegićev odvjetnik Hasan Karajić branio ga je tvrdivši da se optužnica temelji na indicijama te da se njegov branjenik samo našao u krivo vrijeme na krivom mjestu, i slučajno sa spornih 400 kuna u džepu.

Okrivljeni je uhićen na Petrovoj gori, gdje se skrivao u napuštenim partizanskim zemunicama.

Kriminalu se odao još dok je bio izbjeglica u Kanadi, odakle je prije četiri godine deportiran zbog silovanja 16-godišnjakinje. Prije je osuđen i zbog pljačke. Bio je pripadnik sekte Habešija koja osporava same temelje islama i u sukobu je s drugim radikalnim krilom islama - vehabijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 07:13