ZLOUPORABA POLOŽAJA

SPLITSKI BANKARI IDU U ZATVOR Potkradali štediše, prisvojili si više stotina tisuća kuna

Zagreb, 120413.USKOK.U medjunarodnoj akciji Setac uhicen je veci broj krijumcara droge.Na fotografiji: privodjenje jednog od uhicenih.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

Na po 3 i pol godine zatvora osuđeni su Andrija Renić (76), bivši direktor splitske filijale "Croatia banke" i Marko Perić (72), bivši samostalni referent iste banke zbog zlouporaba položaja i ovlasti kojom je za 380.000 kuna oštećena njihova tadašnja matična banka i njeni štediše te utaje, piše Slobodna Dalmacija .

Mate Grljušić (65), koji im je bio suučesnik u jednom od tri kaznena djela istom odlukom je na Županijskom sudu u Splitu dobio godinu dana zatvora.

Optužnica po kojoj su proglašeni krivima sadrži tri točke od kojih se u prve dvije terete Renić i Perić, a u trećoj je okrivljenik i Grljušić. Renić i Perić su optuženi da su tijekom prve polovice 1997. godine, protivno Zakonu o bankama i internim aktima banke u kojoj su bili zaposleni, s računa štediša Ivana S. bez njegovog znanja i odobrenja isplatili tadašnjih 36.000 njemačkih maraka Mati B. Kako im on nije uspio vratiti 50.000 maraka glavnice i kamata u dogovorenom roku, devize nisu vraćene na račun štediše čime je oštećen i on i banka za protuvrijednost od 192.500 kuna, navodi optužni akt.

Također se terete da su tijekom prve polovice 1997. godine, napravili lažni ugovor kojim ponovno isti štediša Ivan S. daje Boži Č. zajam od 30.000 maraka uz rok otplate od 90 dana s kamatom od 15 posto. Kako Božo nije vratio novac u dogovorenom roku, Renić i Perić napravili su novi ugovor prema kojem je njihov drugi štediša Pero K. daje Boži zajam od 30.100 maraka uz isti rok i kamatu, sve bez znanja vlasnika deviznog računa. Tim novcem su zatvorili prvo dugovanja za račun štediše Ivana S. Međutim, kada im je Božo dao 30.000 maraka da vrate na račun Pere K., uplatili su samo manji dio, a ostatak maraka u protuvrijednosti od 126.564 kuna zadržali za sebe na štetu Pere K. i banke, stoji u optužnici.

U prosincu iste godine su namjeravajući pribaviti novac za Matu Grljušića, odobrili prijenos 70.000 kuna s kunskog računa Ivana S. bez njegovog odobrenja. Novac je išao na račun u vlasništvu "Lavčević-inženjeringa" d.d. Split, a služio je kao dio kupoprodajne cijene za poslovni prostor u Bihaćkoj ulici na ime Mate Grljušića. Taj novac do danas nije vraćen Ivanu S., čime je oštećen on i "Croatia banka".

Za svaku pojedinu zlouporabu Renić i Perić dobili su po godinu dana zatvora te im je izrečen i opoziv uvjetne kazne kojom su bili osuđeni zbog utaje na 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje tri godine. Nakon toga im je izrečena jedinstvena kazna od 3,5 godina zatvora. Grljušić je za jednu zlouporabu koja se njemu stavlja na teret također dobio godinu dana kazne, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 23:31