POZADINA AFERE

EKSKLUZIVNO: Hloverka Novak Srzić priznala da je radila za Core Mediju

Optužnica u aferi Core Media proširena i na bivšu HTV-ovu voditeljicu. Čuljak mi je rekla: Uništit ću vas ako me utopite u iskazu
 Neja Markicevic / CROPIX;

Nešto više od pola godina nakon što je istraga u slučaju Core Media proširena na bivšu HTV-ovu novinarku i voditeljicu Dijanu Čuljak, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu jučer je protiv nje, njezina bivšeg supruga Vladimira Šelebaja, te njihovih navodnih suradnika, Vlade Bućana, Igora Šumakovića, Marija Cikača i Tončeka Mandića, podignulo novu - proširenu optužnicu u ovom slučaju.

U slučaju Core Media bila je krajem prošle godine podignuta optužnica kojom nije bila obuhvaćena Dijana Čuljak, da bi ta optužnica u veljači ove godine bila naglo povučena, a istraga proširena i na bivšu HTV-ovu voditeljicu.

JUTARNJI EKSKLUZIVNO SAZNAJE Podignuta optužnica protiv Dijane Čuljak i Šelebaja

Tijekom dopune istrage Državno odvjetništvo otkrilo je i novu tvrtku preko koje se iz Core Medije izvlačio novac pa je inkriminirani iznos narastao sa 16 na 22 milijuna kuna. Osim za gopodarski kriminal, u slučaju Core Media tužiteljstvo je Dijanu Čuljak optužilo i za pokušaj sprečavanja dokazivanja odnosno da je, paralelno s pokretanjem istrage protiv nje tu istragu pokušala sabotirati nazivajući svjedoke i tražeći od njih da je ne terete. Javnosti je poznato da je Dijana Čuljak zbog tih optužbi bila i uhićena u ožujku ove godine te je nekoliko mjeseci provela u pritvoru.

Što se stvarno događalo iz kulisa istrage do sada nije bilo poznato. A događao se pravi mali rat u kojemu se Državno odvjetništvo borilo da malo-pomalo kroz iskaze svjedoka dođe do činjenica o angažmanu Dijane Čuljak u slučaju Core Media, dok se Dijana Čuljak, prema iskazima svjedoka, trudila svjedoke preobratiti na svoju stranu. Međutim, sudeći po iskazima svjedoka protiv bivše HTV-ove voditeljice okrenuli su se na kraju gotovo svi, čak i oni koji su je ekskulpirali od krivnje tijekom prve istrage, ali i tijekom suđenja Siniši Svilanu koji je nepravomoćno osuđen jer je od Core Medije primao mito kako bi Nova TV otkupljivala njihove emisije. Tako se protiv bivše prijateljice i kolegice okrenula i HTV-ova voditeljica Hloverka Novak Srzić, koja je zapravo uvijeno priznala kako je surađivala na nekim emisijama Core Medije, no da je to radila isključivo iz prijateljskih pobuda. Novak Srzić je, podsjetimo, na suđenju Siniši Svilanu kao svjedok najžešće opovrgavala bilo kakav angažman u Core Mediji.

“Nisam aktivno sudjelovala u emisiji ‘U sridu’ niti u pogledu sudjelovanja niti osmišljavanja i bilo kakvih ideja i organizacije vezano za taj projekt. Ja to fizički ne bih stigla jer sam talk-show radila svaki dan na HTV-u, imala sam najveću normu i naprosto nisam imala prostora da radim na drugim televizijama”, rekla je tada HTV-ova urednica. Dodala je da Šelebaj laže kada kaže da je ona osmislila “U sridu”: “Prijavila sam ga policiji, kao i Softića, jer su me ucjenjivali i reketarili”.

Na ponovljenom ispitivanju prije Novak-Srzić je međutim rekla da je savjetodavno pomagala na snimanju nekih emisija, ali za to nije dobivala naknadu. Dodala je i da je tijekom snimanja pružala psihološku pomoć Željku Rogošiću. Također je rekla da je pristala snimiti i pilot-epizodu. No najveći udarac je Dijani Čuljak zadala tvrdeći kako joj je Čuljak priznala da je u tajnom suvlasništvu tvrtke Core Media.

“Kada su u medijima počeli napisi o famoznoj tvrtki Core Media i tajnom ugovoru, Dijana mi je rekla: ‘Morala sam se osigurati, ali nigdje me nema u papirima’”, rekla je istražiteljima Novak Srzić. No ovaj preokret u iskazu Hloverke Novak Srzić neznatan je u odnosu na obrate koje je imao Goran Šarić, bivši dečko Maje Cenić, sestre Dijane Čuljak, i navodno jedna od dvije osobe na koju je Čuljak pokušala utjecati da promijeni iskaz. Šarić je naime iskaz davao četiri puta i svaki put ga je mijenjao.

No krenimo iz početka. Odmah nakon što je krajem 2012. podignuta prva optužnica u slučaju Core Media, ona bez Dijane Čuljak, pojavljivale su se sve jače indicije kako je njezina uloga u aferi ipak veća nego što ona želi prikazati. Državno odvjetništvo je zbog toga počelo provoditi i dopunska ispitivanja, a među prvima je ispitan voditelj Ivica Štorić, koji je rekao kako Čuljak nije imala nikakav angažman u Core Mediji. No dva dana nakon Štorićeva ispitivanja Državnom odvjetništvu je Edvin Softić rekao kako Štorić možda nije govorio istinu. “U večernjim satima na dan kada je Štorić dao iskaz nazvala me prijateljica Alka Vuica, rekavši da je Štorić kod nje na večeri. Dala mi ga je na telefon, a ja sam ga pitao što je bilo. Je li rekao istinu. Rekao je da je sve slagao jer se čuo s Čuljak dan prije davanja iskaza i s njom uspio dogovoriti da mu ona vrati neki novac koji mu je dugovala otprije, a da je on neće teretiti u iskazu.

Rekla mu je da će ga još i nagraditi ako bude “dobro svjedočio”. Štorić mi je potvrdio da je odmah nakon davanja iskaza otišao na na Z1 televiziju u ured gdje su bile Čuljak i Ivana Šikić, da je od Dijane dobio dugovani novac i da mu je ponudila angažman u emisiji Zoom Z1 TV-a. Kada sam ga pitao kako je mogao lagati, što mu nije pametno, i da su ga sigurno na to i upozorili, on je odgovorio: “Zato što sam kratak s lovom i živo mi se j...”, ispričao je Softić tužiteljima o svom razgovoru sa Štorićem.

Softićev iskaz ubrzo je potvrdila i Alka Vujica, a tužiteljstvo je nakon ovoga odlučilo povući optužnicu u slučaju Core Media. No Vujica, koja je radila u emisiji “1 na 1” za Core Mediju, rekla je još niz inkriminirajućih tvrdnji protiv Dijane Čuljak. Između ostaloga, da je od početka bila angažirana u Core Mediji, odnosno da je nastupala kao suvlasnik.

“Čuljak je montirala priloge koji bi prethodili emisiji, a koje je radio Štorić. Snimali smo u studiju Jadran filma, a na setu sam nekoliko puta susrela Svilana koji je tamo dolazio kao direktor programa Nove TV, a i Šelebaja. Na setu je na radne sastanke svraćala i Hloverka, a savjetnica vezana za ovu emisiju bila je Ksenija Urličić, žena s velikim iskustvom koja je svojom pomoći i savjetima svakako pridonijela kvaliteti ove emisije”, rekla je u iskazu Vujica.

Istraga je 20. veljače proširena na Dijanu Čuljak, a desetak dana kasnije Softić je ponovno tužiteljima iznio neke nove informacije. Tvrdio je da ima saznanja da je Goranu Šariću, svjedoku u slučaju, Dijana Čuljak poslala poruku te da je možda Šarić također dao neistinit iskaz. Kao potvrdu navoda predaje SMS-ove koje je razmjenjivao sa Šarićem. Tužiteljstvo Šarića zove na saslušanje početkom ožujka te on daje iskaz u kojemu tvrdi da je u ranija dva iskaza lagao i teško tereti Čuljak. Šarić tvrdi da je na zahtjev Dijane Čuljak, s čijom je sestrom tada bio u vezi, 2010., od odvjetnika Vladimira Mamića dvjema sestrama donio original ugovora o tajnom društvu koji je prikrivao udjel koji je Čuljak imala u društvu Core Media, ali i da ga je Čuljak na dan povlačenja optužnice u veljači ove godine pozvala na kavu.

“Pozvala me preko Nedžada Haznadara od kojega je saznala da ja trebam svjedočiti. Rekla je da bi bilo dobro da se prije toga vidimo. Čuljak mi je rekla da je optužnica povučena i da misli da je to zbog pritiska medija te da sada Državno odvjetništvo ide na nju, da kopaju ali da nje nigdje nema i da nemaju ništa. Zamolila me da zato njoj na Državnom odvjetništvu ne otežavam stvari. Doslovno je rekla: Nemoj me trpati”, počeo je svoj iskaz Šarić. Rekao je da je zbog te zamolbe u svojem ranijem iskazu poštedio Dijanu Čuljak. “Ja u tom ispitivanju nisam ništa lagao nego sam samo svjesno prešutio neke bitne okolnosti”, objasnio je Šarić tvrdeći da se našao u teškoj situaciji.

“Prvo sam u početku naivno pristao pomoći Šelebaju i Dijani Čuljak, da bi nakon toga na sebe navukao bijes Dijane Čuljak pa mi je preko određenih ljudi poručila da će mi se naj.... majke, ne samo meni nego i Hloverki Novak Srzić jer da ju je i ona utopila u svojem iskazu. Znam da Dijana Čuljak ima veze i poznanstva na sve strane.

S jedne strane povezana je s vrhom HDZ-ove bivše vlasti, što je uvijek znala istaknuti i iskoristiti. S druge strane znam da je još prije nego što je bila s Vladimirom Šelebajem, u vrijeme dok je bila s Kasalom, upoznala ‘ljude iz grada’ koji neke poteškoće rješavaju na društveno neprihvatljiv način. Znam da takve kontakte ima i Ivana Šikić, a Dijanina sestra Maja Cenić je odvjetnica i ima dobre kontakte u pravosuđu”, rekao je Šarić. Dan nakon Šarićeva iskaza Dijana Čuljak je uhićena zbog pokušaja prepariranja svjedoka.

Šarić se u SMS-ovima Softiću žali na prijetnje

I u prvoj istrazi u slučaju Core Media, estradni menadžer Edvin Softić kao dokaz je predao svoj mobitel sa SMS-ovima koje mu je slala Dijana Čuljak. U drugom krugu istrage ponovno je dao nove SMS-ove koje mu je u međuvremenu slao Goran Šarić, a iz kojih proizlazi da je Šarić čuo kako će mu se Dijana Čuljak osvetiti zbog njegova svjedočenja.

22. veljače 2013. Softić dobiva poruku od Šarića u kojoj piše kako ga stalno zovu na saslušanja u tužiteljstvo: Htjedoh ti reći da sam već triput bio kod drugova u Savskoj, veselo

1. ožujka 2013. Šarić Softiću šalje poruku: Bogme je veselo, sada šefica i meni hoće j.... mater, čujem po gradu da se priča, ha ha ha ha ha

1. ožujka 2013. kasno navečer, Softić dobiva novu poruku od Šarića: Za mene priča da su me skinuli s aviona kad sam prošli tjedan išao na put, i odveli na saslušanje u DORH, a ja išao u Dubrovnik s frendicom; nigdje ništa ni oko čega, ludilo Braco, ludilo

4. ožujka 2013. Šarić ponovno piše Softiću: Valjda sam se prepao pa mi je pao imunitet. Šefica priča okolo da će mi se naj.... majke. Joj, joj





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 03:59