JUTARNJI OTKRIVA

APSOLUTNI VLADARI ZAGREBA I SPLITA Bandić i Baldasar imenovat će više od 1000 ljudi! Pogledajte na koja radna mjesta

Izmjena Zakona pretvorila ih je u lokalne šerife koji mogu sami odlučivati o sudbinama šefova

Da su Milan Bandić i Ivo Baldasar, gradonačelnici Zagreba i Splita, apsolutni vladari u svojim gradovima, dokazuje i nevjerojatan podatak Jutarnjeg: obojica imaju zakonsku mogućnost imenovati više od 1100 ljudi na rukovodeće pozicije u gradskim tvrtkama, školama, vrtićima, kulturnim i zdravstvenim ustanovama!

Mandati pri kraju

Zadnja izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi prema kojem gradonačelnici imaju pravo “imenovati i razrješavati kadrove u javnim ustanovama i trgovačkim društvima”, gradonačelnike je pretvorila u lokalne šerife i otvorila im mogućnost da sami odlučuju o sudbinama šefova nekoliko stotina institucija. Bandić će tako u Zagrebu što izravno, a što neizravno putem svojih pročelnika utjecati na izbor rukovodstva u čak 338 institucija i poduzeća. U tim ustanovama ima mogućnost prema našim izračunima postaviti gotovo 1000 ljudi.

Uz Zagrebački holding koji uprihođuje oko četiri milijarde kuna na godinu, gdje planira zamijeniti cijelu Upravu i vjerojatno velik dio direktora 23 podružnice, Bandić je nadležan za 60 dječjih vrtića, ima mogućnost utjecati na 600 članova školskih odbora u 200 zagrebačkih škola, 35 kulturnih institucija i 20 zdravstvenih ustanova.

Grad Zagreb u vlasništvu ima sedam poliklinika, bolnicu Sveti Duh, ustanove za hitnu medicinu, tri doma zdravlja i šest specijalnih bolnica poput Vrapča i Srebrnjaka, a u svim tim institucijama može birati po dva člana upravnog vijeća. Naš sugovornik kaže da većini njih uskoro istječu mandati, ali da zdravstvene ustanove ubrzo očekuju izmjene.

- Do kraja mjeseca trebali bismo imenovati mnoge nove članove upravnih vijeća, a izvršna vlast ima direktan utjecaj na ukupno njih 60 - kaže naš sugovornik.

Kerumovi ljudi

Novi splitski gradonačelnik Ivo Baldasar imat će pune ruke posla s Kerumovim kadrovskim nasljeđem. Kad detaljno snimi stanje, nesumnjivo će krenuti u postavljanje svojih ljudi. Ono što može odmah učiniti jest smijeniti Kerumove savjetnike, prije svega one koji su zaposleni na ugovor o djelu.

Također, može smanjiti ili povećati broj savjetnika kojih je Kerum imao šest. Teže će ići sa 17 pročelnika bivšeg gradonačelnika s obzirom na to da su oni zaposleni. Njih Baldasar može smijeniti i postaviti na druga radna mjesta sukladno njihovoj stručnoj spremi, iskustvu i sposobnostima.

Nadalje, Baldasar prema svojim ovlastima imenuje i direktore 14 gradskih tvrtki i ustanova, poput Prometa, Vodovoda i kanalizacije, Splitskih kupališta, Parkova i nasada, Čistoće, Veletržnice Split... Također imenuje i ravnatelje devet gradskih kulturnih ustanova te članove tih upravnih vijeća - Muzeja grada Splita, Galerije umjetnina u Splitu, Etnografskog muzeja Split, Gradske knjižnice Marka Marulića, Hrvatskog pomorskog muzeja Split, Prirodoslovnog muzeja i ZOO vrta, Pučkog otvorenog učilišta Split, Park-šume Marjan i Multimedijalnog kulturnog centra.

Dugotrajan proces

Baldasar ima pravo imenovati i 27 ravnatelja osnovnih škola te po tri člana u njihovim školskim odborima, ali i ravnatelje četiri gradska vrtića i predškolske ustanove poput Marjana, Grigora Viteza, Cvita Mediterana i Radosti od kojih svaki ima i niz podružnica, a tu su i imenovanja članova u upravna vijeća tih vrtića. Ipak, proces smjena mogao bi biti dugotrajan, jer treba sačekati da svima isteknu mandati.

Bliski Baldasaru kažu kako će se zatražiti analiza rada svih, pa će neki od onih za koje se bude pokazalo da su radili uspješno moći i zadržati svoje pozicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 17:36