BIVŠI ČOVJEK VLADE

BORBA ZA OSTANAK U POLITICI Radimir Čačić se proglasio šefom Sjeverozapadnog saveza HNS-a

Prema statutu narodnjaka, regionalni čelnik automatski je i član Predsjedništva stanke
 Ronald Goršić / CROPIX

Radimir Čačić svojim postupcima više nikoga ne može iznenaditi u Hrvatskoj narodnoj stranci, pa tako niti nedavnim preuzimanjem predsjedničkog mjesta u Sjeverozapadnom regionalnom savezu HNS-a.

- Već mjesec dana znamo što namjerava napraviti i, kao što se vidi, ni na koji ga način nismo pokušali spriječiti, međutim, sve ovo što poduzima u posljednje vrijeme jednostavno govoreći je žalosno - komentar je visokopozicioniranog člana HNS-a na najnoviji pokušaj bivšeg prvog potpredsjednika Vlade da ostane u vrhu Hrvatske narodne stranke.

Posljednji incident dogodio se početkom tjedna kada je Čačić preuzeo predsjedničku funkciju Sjeverozapadnog regionalnog saveza HNS-a, koje mu automatski osigurava mjesto u stranačkom predsjedništvu.

Predsjedništvo HNS-a ima 19 članova, među kojima su i čelnici pet regionalnih saveza, čime se želi u vrhu stranke osigurati zastupljenost svih dijelova Hrvatske. Čačić je formalno još uvijek predsjednik HNS-a, no u ožujku će ga zamijeniti Vesna Pusić, a uskoro zatim, on će morati otići na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od 11 do 22 mjeseca.

Ukratko, izgledalo je kako je njegova politička ozbiljna karijera de facto završena. Tako je rezonirao i najveći broj vodećih članova HNS-a koji, uostalom, u projekcijama budućnosti više nisu ozbiljno računali s Radimirom Čačićem.

Ali Čačić nipošto ne pristaje na kapitulaciju i smislio je način da ostane u Predsjedništvu HNS-a, budući da autori stranačkog statuta očito nisu predvidjeli mogućnost da njihovi dužnosnici mogu biti nepravomoćno osuđeni, tako da i zatvorenici imaju pravo sjediti u najvažnijem tijelu Hrvatske narodne stranke. Čačić je iskoristio ovaj propust. Pritom je manje važan podatak da Radimir Čačić više gotovo nema saveznike unutar Predsjedništva, jer su se, osim dvojice-trojice članova, ostali priklonili Vesni Pusić.

Puno je važnije, međutim, to što Čačić sada i formalno kontrolira daleko najuspješniji dio HNS-a.

Ne treba sumnjati da će Čačić iskoristiti ovu priliku kako bi na svibanjskim izborima promovirao svoje lojalne ljude i sačuvao vlast u ove četiri županije.

Kada nije uspio natjerati vrh HNS-a da mu po izlasku iz zatvora garantira povratak u Vladu i na predsjednički položaj u stranci, Radimir Čačić odlučio se za zaobilaznu varijantu.

Teško je predvidjeti hoće li na ovaj način uspjeti osigurati povratak u politiku, ali treba priznati da se Čačić nipošto ne namjerava predati, a sada stvara prostor da poslije lokalnih izbora može reći: “Ja sam i dalje najuspješniji predvodnik Hrvatske narodne stranke”.

Vladaju u 4 županije, imaju 25 gradonačelnika i načelnika...

Sjeverozapadni regionalni savez HNS-a okuplja četiri sjeverozapadne županije u kojima je ta stranka na vlasti: u Varaždinskoj župan je Predrag Štromar, a dožupane imaju u Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji. Osim toga, HNS ima gradonačelnike u Varaždinu, Prelogu, Ivancu, Lepoglavi i Novom Marofu, kao i dvadesetak općinskih načelnika na ovom području. Kada je preuzeo Sjeverozapadni regionalni savez, Čačić je zavladao daleko najutjecajnijim dijelom HNS-a, preciznije, vjerojatno jedinom regijom u kojoj narodnjaci prelaze izborni prag i samostalno predstavljaju realnu političku snagu.

U prilog mu ide i podatak da, prema statutu HNS-a, lokalne podružnice samostalno odlučuju tko će biti njihovi kandidati na izborima i s kime će koalirati

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 04:58