PODIJELJENI GRAD

'ĆIRILICA ZNAČI TENKOVI, UBOJSTVA I SILOVANJA' Tomašić protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević ponovila je danas kako nije protiv uvođenja ćirilice u one dijelove Hrvatske gdje su ispunjeni uvjeti, ali ne i u Vukovar jer bi se, po njezinom mišljenju, time antagonizmi još više produbili.

"Ćirilica u Vukovaru znači topovi, tenkovi, razaranja, ubojstva i silovanja. Ratne rane još nisu zaliječene i još nije vrijeme za ćirilicu", poručila je Tomašić u emisiji Hrvatskog radija "Oporbeni zarez".

Po njezinim tvrdnjama i većina srpskog stanovništva u Vukovaru također je protiv uvođenja ćirilice.

"Ja sam potpredsjednica saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Srbi su zvali, a jedna gospođa zvala i rekla kako ćirilicu niti ne zna i ne zanima ju, zanima ju samo da je susjedi ne gledaju prijekim očima kao da je za ćirilicu, a ona to nije", kazala je Tomašić dodavši kako bi vlada trebala u Vukovaru provesti svojevrsnu anketu ili referendum a rezultati bi potkrijepili njezinu tvrdnju da većina Srba nije za ćirilicu.

Komentirajući spor između Hrvatske i Slovenije oko duga Ljubljanske banke ustvrdila je kako Slovenija sada hoće trgovati. "Samo da ne bude mijenjamo naše za naše: znači dat ćemo im pola Savudrijske vale ili dat ćemo im Svetu Geru...", kazala je Tomašić dodavši kako bi EU trebala pritisnuti Sloveniju da suzbije svoje apetite.

"Ako Hrvatska 1. srpnja ne uđe u EU zbog Slovenije, onda će možda i druge države pokrenuti neka svoja pitanja ili neke neriješene sporove sa drugim državama pa može nastati čušpajz", ocijenila je Ruža Tomašić.

Osvrćući se na predstojeće lokalne izbore rekla je kako ona nije nikakav tiranin, a lokalna stranačka vodstva znaju s kim im je najbolje koalirati. "Oni žive gdje žive i znaju tko valja tko ne valja", naglasila je čelnica HSP-a dr. Ante Starčević.

Osvrnula se i na medijsku buku koja se digla oko uvođenja spolnog odgoja rekavši kako problema ne bi bilo da je vlada sjela s predstavnicima roditelja, udruga, crkve i dogovorila se.

Dodala je međutim kako se u školama ne priča o drogama koje je sve više u Hrvatskoj. "Dolaze nove droge iz EU, 52 sintetičke droge i o tome nitko ne priča, a neke od njih nakon prve konzumacije mogu razoriti mozak", upozorila je predsjednica HSP-a dr.Ante Starčević Ruža Tomašić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 04:47