NOVI ZAJAM EUROPSKE INVESTICIJSKE BANKE

HBOR-ovih 500 milijuna kuna za male i srednje poduzetnike

Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Brojanje novca. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

Europska investicijska banka (EIB) odobrila je HBOR-u dosad rekordan kredit u iznosu od čak 500 milijuna eura.

Ugovor o prvoj tranši tog zajma, u iznosu od 250 milijuna eura, jučer su potpisali predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev i potpredsjednik EIB-a Anton Rop, dok bi druga polovica zajma mogla biti odobrena već do ljeta, naravno uz uvjet da bude dovoljno kvalitetnih projekata koji će se financirati novcem iz prve tranše zajma.

Zajam EIB-a, najveći koji je ta europska institutcija dosad odobrila ne samo HBOR-u nego i bilo kojoj drugoj hrvatskoj državnoj instituciji, namijenjen je ponajprije financiranju malog i srednjeg poduzetništva.

Poček 5 godina

Iz tog će se novca financirati i manji infrastrukturni projekti u javnom sektoru, kao i oni u industriji.

Zajam od EIB-a HBOR je dobio s rokom otplate od 12 do 15 godina i počekom od četiri do pet godina te kamatnom stopom od 2,6 do 2,7 posto godišnje, ako bude fiksna, odnosno, ako bude varijabilna, onom koja se temelji na EURIBOR-u, uvećanom za 100 do 120 baznih bodova. Radi se, ocijenili su u HBOR-u i EIB-u, o vrlo povoljnim uvjetima financiranja, koji će Hrvatskoj pomoći da izađe iz krize.

Prema Ropovim kalkulacijama, HBOR će EIB-u godišnje na ime kamata plaćati oko osam milijuna eura na 250 milijuna eura kredita.

Krajnjim će korisnicima, pokazuje računica hrvatske razvojne banke, HBOR odobravati kredite s rokom otplate od 12 do 17 godina, što uključuje i poček od tri do pet godina. Kamatna stopa bit će fiskna i iznosit će dva, četiri ili šest posto godišnje, ovisno o kreditu.

Sedam ugovora

- Prvi zajam koji je EIB odobrio HBOR-u 2001. iznosio je 10 milijuna eura, a sada smo došli do iznosa od 500 milijuna eura. Taj će nam novac poslužiti za pokretanje investicijskog ciklusa - istakao je Kovačev.

Od 2001. EIB i HBOR sklopili su sedam ugovora o financiranju, ukupne vrijednosti 860 milijuna eura. Tim je novcem, hvale se u HBOR-u, financirano više od 1300 projekata te je otvoreno više od 6200 novih radnih mjesta.

Kada se tome pribroji i najnoviji zajam, ukupni plasmani EIB-a HBOR-u dosegnut će 1,36 milijardi eura.

Ostali projekti

Velik interes za financiranjem EIB-a pokazuje i Ministarstvo financija, a ministar Slavko Linić zadovoljan je dosadašnjim angažmanom HBOR-a u poticanju hrvatskoga gospodarstva, ali i poslovnim rezultatima državne razvojne banke, koja je samo u prošloj godini odobrila više od 10 milijardi kuna kredita.

Ministar Linić i potpredsjednik EIB-a Rop razgovarali su jučer i o mogućnostima financiranja drugih projekata u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 19:51