TAMNA STRANA TITOVA KARAKTERA

CHURCHILL: Najveća nam je pogreška to što ga nismo ubili

Autor knjige jugoslavenskog vođu uspoređuje s najgorim zlikovcima iz filmova o Jamesu Bondu

ZAGREB - U Velikoj Britaniji upravo je izašla knjiga Petera Battyja “Hoodwinking Churchill”, posvećena pokojnom jugoslavenskom vođi Josipu Brozu Titu.

Batty je u svojoj knjizi oštro napao Josipa Broza te ga je usporedio sa zlikovcima iz filmova o Jamesu Bondu. Smatra ga bešćutnim diktatorom, megalomanom bonvivanskih sklonosti, svojevrsnom mješavinom između nacističkog Reichsmarschalla Hermanna Göringa i medijskog mogula Roberta Maxwella.

Proganjao neposlušne

U knjizi stoji kako je Tito živio u luksuzu poput umno poremećenih Bondovih zlikovaca dok je njegov narod skapavao u bijedi i bio progonjen kada bi se i najmanje suprotstavio njegovu totalitarnom ražimu. Rekvirirao je na desetke vila i dvoraca, a još toliko su mu napravili prinudni radnici.

Sve svoje rezidencije dekorirao je umjetninama koje je “posudio” iz državnih muzeja, a uz stotinjak luksuznih automobila posjedova je i privatni vlak, avion Boeing 727 i brojne jahte. Budući da se bojao da bi ga netko mogao otrovati, sva njegova hrana i piće testirani su u posebnim podzemnim laboratorijima.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 18:18