OLUJA SVIH OLUJA

DHMZ upozorava: U srijedu navečer u Hrvatskoj predstoje opasne vremenske pojave!

Zagreb, 170610.Trg bana Josipa Jelacica.Uslijed velike sparine i promjenjivog vremena ceste su pojave i kratkotrajni pljuskovi koji su zatekli Zagrepcane. Cak su i munje sijevale.Foto: Nina Djurdjevic / CROPIX
 Nina Đurđević/CROPIX

ZAGREB - Državni hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje o “opasnim vremenskim pojavama” prema kojem se u Zagrebu i okolici danas navečer i osobito tokom noći očekuju jaka i obilna kiša s grmljavinom te se očekuje kako će do četvrtka ujutro pasti 20 do 40 litara kiše po četvornom metru. Prognostičari također predviđaju da će naglo zapuhati umjereni sjeverac koji će imati i vrlo jake udare.

Upozorenje je proslijeđeno i Uredu za upravljanje u hitnim situacijama, no, Kristina Martinović, glasnogovornica Ureda kaže kako je to uobičajena praksa i kako nema mjesta nikakvoj panici jer se radi o obilnijoj kiši.

Pogoršanje vremena očekuje se i u ostatku Hrvatske pa će već tijekom dana ponegdje u Istri i na širem riječkom području padati izraženiji lokalni pljuskovi s grmljavinom. Navečer i u noći jaka i obilna kiša će se proširiti, a najveće količine se očekuju u Primorju, Gorskom kotaru i sjevernoj Dalmaciji.

Na Jadranu će zapuhati jugozapadnjak i jugo koji će navečer biti jaki, na mahove i olujni.

Iz DHMZ-a upozoravaju kako može doći do bujica ili poplava zbog velike količine kiše u kratkom vremenu a prvenstveno na Jadranu. Također najavljuju kako će zbog jakog vjetra promet biti otežan jer će se zatvoriti prometni pravci koji se i inače zatvaraju pri jakom vjetru počevši već sutra ujutro od Istre, a tokom dana će se vjetar širiti prema Dalmaciji. Najjači udari vjetra i kiša očekuju se tokom noći i sutra ujutro.

Pomorcima se svakako preporuča da tokom noći i veliki dio sutrašnjeg dana ne isplovljavaju jer bi moglo bit jakih nevera. Doći će i do značajnog zahlađenja, pa će dnevne temperature biti osjetno niže. U unutrašnjosti će iznositi između 10 i 15 stupnjeva, dok će se na Jadranu kretati od 15 do 20 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 02:15