VRATIJA SE ŽELE

Dogodilo se čudo: Kerum se pojavio na Gradskom vijeću!; Gotovina postao počasni građanin

 Nikola Vilić / CROPIX

Počela je nova sjednica Gradskog vijeća Grada Splita. Nazočan je i gradonačelnik Željko Kerum , javlja Slobodna Dalmacija.

Iako je bila treća točka po dnevnom redu, odluka o proglašenju generala Ante Gotovina počasnim građaninom Splita prebačena je na prvo mjesto.

Najveće priznanje dobit će na inicijativu gradonačelnika Željka Keruma, i to točno 11 godina nakon što je Gradsko vijeće već donijelo odluku da mu Split na taj način zahvali za ratne zasluge u Domovinskom ratu. Inače, prema riječima dogradonačelnika Jure Šundova, general je dao pristanak da se o tome raspravlja na Vijeću.

Počelo je oštro. Odmah zaiskrilo oko dnevnog reda.

- Gospođo Predsjednice, kontrolirajte se!, rekao je Ćepo iz SDP-a Nevenki Bečić, javlja Slobodna Dalmacija.

Povlačenje točke o upućivanju apela Vladi da odustane od poreza na imovinu i nekretnine zatražila je Aida Batarelo (SDP).

No, nitko nije bio za, tako da je Bečić zaključila kako prijedlog nije prihvaćen.

Kerum je dao Juri Šundovu riječ da objasni prijedlog oko generala Gotovine , koji je započeo elaboriranjem njegovog ratnog puta od 1991. i haašku epizodu.

Kako se nitko nije javio za raspravu, prešlo se na glasovanje. Proglašenje generala Gotovine prihvaćeno je jednoglasno od strane 22 vijećnika.

Tako je Gotovina dobio povelju počasnog građanina Splita, što znači da Split nije dobio ulicu ili trg po njegovu imenu.

Potom su vijećnici ustali i zapljeskali na odluci.

- Spomenik Tuđmanu će se napraviti, a početkom prosinca će izaći natječaj, odgovorio je Kerum Mirku Ramljaku iz HDZ-a.

Problem motornih vozila u povijesnoj jezgri Splita bilo je pitanje Sanje Bilač (HDZ), kao i gradnje na Marjanu, za što je zatražila da se dostavi popis takvih graditelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 06:21