PRELOMILA I DONIJELA ODLUKU

EKSKLUZIVNO U GLOBUSU Vesna Pusić: 'Kandidirat ću se za predsjednicu HNS-a!'

'Situacija u stranci nije laka, ni ljudski ni politički. Ne kiptim od želje da sjedim na vrhu kolača, ali moram učiniti sve da se vratimo na mjesto treće stranke u državi', poručila je Vesna Pusić u intervjuu za Globus
 Darko Tomaš/Cropix

Na intervju Vesni Pusić, dogovoren još prije božićnih blagdana, došla sam s dugačkom listom vanjskopolitičkih pitanja. Ali mediji su tog jutra, u subotu, donijeli tekstove koji su javljali o dramatičnim previranjima u HNS-u. Nagađalo se da je u vrhu stranke dogovorena pobuna protiv još uvijek važećeg šefa HNS-a Radimira Čačića i njegova pokušaja da, unatoč neminovnom i sve skorijem odlasku na odsluženje zatvorske kazne, zadrži dosadašnju čelnu poziciju.

Neočekivano, inače u tom pogledu vrlo oprezna Vesna Pusić odmah se otvorila. Očito je prelomila i donijela odluku: kandidirat će se za predsjednicu HNS-a. Premda o tome ne želi govoriti, čini se da njenu kandidaturu podržavaju još neki važni stranački ljudi, prije svega ministar Ivan Vrdoljak. Što čini bitnu razliku u odnosu na vrijeme nakon izricanja prvostupanjske, uvjetne presude u Kapošvaru, kada je Pusić ostala usamljena u ideji da bi se Čačić morao povući s čela stranke i potpredsjedničkog mjesta u Vladi. U to vrijeme nije imala podršku ni premijera Zorana Milanovića. Izgleda da je ovaj put i na toj strani obavila razgovor i osigurala potporu. Dapače, Milanovićeva je fascinacija sad već bivšim prvim potpredsjednikom Vlade u međuvremenu iščezla. Svojim egoističnim i prema Vladi potpuno nelojalnim ponašanjem izbezumljeni je Čačić uspio učiniti da premijer progleda.

Mediji ovih dana naveliko spekuliraju o smjeni vlasti u HNS-u. Nagađa se da je odluka pala, da Radimir Čačić definitivno odlazi s mjesta predsjednika stranke, pa se u tom kontekstu spominjete kao njegova moguća nasljednica?

- Nemojte vjerovati sve što mediji pišu. Javnosti je poznato da je Predsjedništvo HNS-a odlučilo kako će se s obzirom na novonastalu situaciju najkasnije do kraja ožujka održati sabor stranke na kojem će se birati novi predsjednik HNS-a, a sadašnji će predsjednik Radimir Čačić prethodno dati ostavku. Ta je jednoglasna odluka sada u procesu realizacije. Situacija u stranci svakako nije laka, ni ljudski ni politički. Ali postoji naša odgovornost za HNS, a s obzirom na to da stranka kao ključni partner sudjeluje u vladajućoj koaliciji, svakako postoji i odgovornost za Vladu i državu. Mogući su različiti scenariji, mnogo smo ovih dana o tome razgovarali i mogu vam reći da ću se na saboru HNS-a u ožujku kandidirati za predsjednicu stranke.

To je velika novost. Dosad se o tome niste željeli izjašnjavati. Jeste li o svojoj kandidaturi već razgovarali s kolegama u stranci?

- Možda će nekima to biti malo novo.

Kako će reagirati sadašnji predsjednik HNS-a?

- Vjerujem, vrlo pozitivno.

Prema javnosti dostupnim informacijama, Čačić nije baš raspoložen da napusti mjesto šefa stranke, a pogotovo nije raspoložen da Vesna Pusić bude nova predsjednica stranke.

- Mislim da to nije tema o kojoj bih sad mogla raspravljati. Ali, Predsjedništvo HNS-a dogovorilo je proceduru koja je s obzirom na situaciju zapravo vrlo logična. Okolnosti nastale nakon izricanja presude mađarskog suda Ratku Čačiću svakako nisu sretne, ali ne mogu se ignorirati. Preostaje još pravorijek hrvatskog suda. To je pravni aspekt. Ono o čemu u stranci moramo voditi računa politički je aspekt. Zato idemo na Sabor stranke, na kojem će delegati odlučiti o novom predsjedniku ili predsjednici HNS-a. U ovom trenutku ne znam hoće li se za to mjesto natjecati više kandidata i tko bi se još mogao kandidirati. Vrata su, u skladu s procedurom, svima otvorena

INTERVJU U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 04:32