NOVA AFERA U HZZO-U

Elizabeta (90): Medicinska sestra uzela mi je 8220 kuna da mi ‘preko strica u Saboru’ sredi zdravstveno

Neslužbeno doznajemo da Elizabeta Helman nije jedina žrtva dotične medicinske sestre, a istražuje se i je li imala pomoć liječnika i osobe zaposlene u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje
 Dugi/CROPIX

ZAGREB - Policija istražuje novu korupcijsku aferu u hrvatskom zdravstvu, koja je za sada rezultirala podizanjem kaznene prijave protiv medicinske sestre zaposlene u Domu zdravlja u Španskom, i to zbog zloporabe položaja i ovlasti na štetu 90-godišnjakinje iz Zagreba.

Istraga je pokrenuta nakon prijave žrtve prijevare - Elizabete Helman (90) iz Zagreba, s prebivalištem u Banjoj Luci. Ona tvrdi da joj je medicinska setra Renata (prezime poznato redakciji) iz Doma zdravlja Špansko na prijevaru oduzela 8220 kuna, obećavši joj kako će srediti upis u registar osiguranika Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

‘Ubrzani postupak’

Dan prije toga rekla joj je kako više ne može izdavati recepte za nužno potrebne lijekove jer je iz nepoznatog razloga ispisana iz registra. Rekavši joj da su “vjerojatno nastali neki problemi s registrom osiguranika u Banjoj Luci”, medicinska sestra je, protivno propisima HZZO-a, došla u žrtvin stan te od nje zatražila novac obećavši da će‚ “ubrzanim postupkom riješiti problem, jer ima vezu u HZZO-u”.

Uzela joj je novac, osobni identifikacijski broj, zadnju potvrdu o primitku mirovine te rekla da će sve biti riješeno za nekoliko dana jer ima “strica u Saboru koji će to pogurati”.

Tri posjeta

Staričin zet Anđelko Jeličić odmah je posumnjao na prijevaru i sve prijavio policiji. Međutim, pokrenuo je i vlastitu istragu čiji su ga rezultati zaprepastili.

- Kada je početkom 1. srpnja punica s mojom suprugom došla kod liječnice po lijekove, medicinska joj je sestra rekla da je dan prije izbrisana iz registra, ali da se sve može elegantno riješiti ako joj da osobnu i zdrastvenu iskaznicu te 4200 kuna pologa. Već nakon 15 minuta, sestra Nikolić se pojavila u stanu moje punice. S punicom je bila i moja supruga koja joj je, strahujući da joj majka neće na vrijeme dobiti lijekove, odmah dala novac i dokumente. Nakon tri dana došla je i tražila još 270 kuna rekavši da je to za neke takse, a sljedeći je dan došla treći put i rekla da treba još 3750 kuna jer su iskrsnuli neki problemi. Za novac koji je uzela, sestra nije izdala nikakvu potvrdu. Kada sam to ispričao svojoj liječnici, rekla mi je da odmah sve prijavim policiji jer ne smije medicinska sestra uzimati novac i rješavati probleme s HZZO-om - tvrdi Anđelko Jelčić.

Kontinuirani status

Želeći doznati zašto je njegova punica izbrisana iz registra te kako to da medicinska sestra ima pravo uzimati novac i sređivati ponovni upis, nazvao je ured HZZO-a u Branimirovoj ulici. Uslijedio je šok: Nakon kratke provjere u kompjutoru, službenica HZZO-a rekla mu je kako gospođa Elizabeta Helman nikad nije ni bila izbrisana iz registra zdravstvenih osiguranika!

Novinarima Jutarnjeg lista jučer su to potvrdili i iz srednišnjice HZZO-a u Margaretskoj ulici.

- Prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, gospođa Elizabeta Helman ima neprekinuti kontinuirani status u obveznom osiguranju HZZO-a od 1. siječnja 1990. godine koji je i sada važeći, kao i kontinuirani status opredijeljene osigurane osobe kod izabranog doktora, te nije bilo spomenutog “brisanja s popisa osiguranika” koje navodite u upitu.

Nadalje, postupak “brisanja s popisa osiguranika” ne može se obaviti. Čak i ako pojedina osigurana osoba HZZO-a izgubi status u obveznom osiguranju, kao i u slučaju smrti, osoba ne može biti izbrisana iz evidencije, već u evidenciji ostaje trag i kronologija ranijeg statusa osiguranja - navode u HZZO-u.

U svojoj istrazi zet prevarene starice o slučaju je htio obavijestiti liječnicu opće prakse, no kada je došao u ambulantu, medicinska sestra mu je rekla kako je na godišnjem odmoru te da je zamjenjuje druga liječnica. Počela se, tvrdi Jelčić, čudno ponašati.

‘Možda sam se zabunila’

- Kada sam zatražio da mi kaže ime i prezime osobe iz HZZO-a preko koje je namjeravala mojoj punici srediti zdravstveno osiguranje, počela je mucati. Potpuno se pogubila kada sam joj napokon otkrio da su mi u HZZO-u rekli kako Elizabeta Helman nikada nije bila izbrisana iz registra. Počela se izvlačiti da se možda zabunila, da je pogrešno upisala broj osiguranja...

Zatim je u svoj kompjutor upisala njen broj osiguranja i ispalo je da je stvarno nema u registru.

Doznao sam da mi je lagala i o liječnici. Cijelo vrijeme bila je u svojoj ordinaciji, a ne na godišnjem. I njen kompjutor je pokazivao da E. Helman nije u registru. Tako su se vjerojatno pokušale zaštititi u slučaju da netko krene provjeravati - objašnjava Jelčić. Zaprijetio joj je da će sve prijaviti policiji ako joj ne vrati novac, što je medicinska sestra nakon kraćeg oklijevanja i učinila.

Jelčić je uvjeren kako njegova punica nije jedina žrtva prijevare te da je medicinska sestra sve radila u dogovoru s liječnicom i osobom iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Postoji li stvarno navodni utjecajni stric iz Sabora na čije se veze pozivala medicinska sestra, nije mu poznato.

Istraga policije

Policija je nakon kriminalističkog istraživanja protiv 47-godišnje medicinske sestre podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

- Zbog osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo zloporaba položaja i ovlasti na štetu 90-godišnjakinje, protiv počinitelja podnijeta je kaznena prijava - priopćili su iz policije. Neslužbeno doznajemo da policija istražuje je li medicinska sestra imala pomoć liječnika ili/i osobe zaposlene u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

Ni sestra ni liječnici se ne javljaju

Medicinska sestra koja se sumnjiči za prijevaru, kao i liječnica opće prakse kod koje je oštećena starica prijavljena, posljednih desetak dana nisu se javljale na mobitel. U Domu zdravlja u Španskom rekli su nam da su obje na godišnjem odmoru već tjedan dana i da bi se trebale vratiti na posao sljedeći ponedjeljak. Nitko u toj ambulanti nije želio davati nikakve informacije vezane uz slučaj, rekavši da se za sve obratimo policiji.

Ne nasjedajte, slične prijevare neprestano se događaju!

“Napominjemo da je do sada više puta bilo različitih pokušaja zloporabe imena HZZO-a u svrhu različitih vrsta prodaje (medicinskih aparata, masažera), te pokušaja prijevare uglavnom osoba starije životne dobi. Zbog toga je HZZO više puta putem medija obavještavao javnost da obrati pozornost i ne nasjeda na prijevare osoba koje se koriste imenom HZZO-a i na kućne adrese nude bilo kakve usluge jer HZZO sa svojim osiguranicima posluje isključivo u prostorijama HZZO-a i komunicira putem prepoznatljivih službenih dopisa”, stoji u priopćenju HZZO-a. Na pitanje jesu li, obzirom da postoji sumnja da je u prijevaru upleten i netko iz HZZO-a, pokrenuli internu istragu pokušavajući otkriti eventualnog suradnika medicinske sestre, kratko su odgovorili da nemogu ništa više govoriti te da se za sva pitanja obratimo policiji. Neslužbeno, pak, doznajemo da u kompjutorskom sustavu HZZO-a nije niti moguće nekog potpuno izbrisati iz evidencije. ( S. T. )

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 19:15