PROSVJED U ZAGREBU

FOTO: STOTINE GAY AKTIVISTA NA MARKOVOM TRGU Poručili Vladi da se s ljudskim pravima ne smije raditi kompromis

Borci za prava homoseksualaca u zrak su vinuli rainbow zastavu i transparente
 Damir Krajac / CROPIX

NOVO 17:33 Na Maršu se okupilo oko 500 sudionika koji su uzvikujući i zviždeći stigli oko 17,30 sati na Trg sv. Marka, gdje su s bočne strane Markove crkve istaknuli transparente za gay prava i razvili rainbow zastavu.

- Naše obitelji nisu manje vrijedne, rekla je koordinatorica Kontre Sandra Juras i održala govor u kojem je tražila pravo na brak istospolnim parovima i pravo na bračnu zajednicu.

- Poručujemo Vladi Republike Hrvatske da se s ljudskim pravilma ne smije raditi kompromis i nagodbe zavisno od stava Crkve. Uloga države je da štite ljudska prava svih svojih građana osobito prava manjina koja su ugrožena - kazala je Sanja Juras.

Napomenula je kako je Zakon o istospolnim zajednicama usvojen prije devet godina, ali da on istospolnim obiteljima ne daje nikakva prava što uzrokuje diskriminaciju u svakodnevnom životu.

Pozvala je državne institucije da zaustave Građansku inicijativu "U ime obitelji", kao i referendum.

Istaknula je njihova današnja akcija zamišljena kao simbolična te dodala da od Vlade očekuju da poduzme konkretne korake.

Njezine riječi pratili su zvižduci i uzvici potpore.

Mlada majka koja je s djetetom došla poduprijeti prijatelje homoseksualne orijentacije, naglasila je kako ljudi imaju pravo na privatni život i pravo izbora.

Jedan amaričko-hrvatski par s djetetom u kolicima kazao je kako je došao jer im je dosta mržnje te kako žele da pobijedi ljubav.

----------------------------------------------

17:15 - Aktivisti se približavaju Markovom trgu koji je okružen zaštitnim ogradama, a dočekat će ih specijalci.

----------------------------------------------

17:00 - Aktivisti se spremaju se krenuti prema Markovom trgu, a akciju su poduprli mladi antifašisti i anarhisti koji su nosili transparente: 'I isus je imao dva oca' te 'Antifašistička solidarnost'.

-----------------------------------------------

16:05 ZAGREB - Nekoliko stotina sudionika Marša za bračnu jednakost, inicijative lezbijske grupe Kontra i Centra za prava seksualnih i rodnih manjina Iskorak, okupilo se u 16 sati na zagrebačkom Zrinjevcu i tako se odazvali pozivu dviju organizacija za rodnu i spolnu jednakost da na taj način pokažu zalaganje za pravo na brak i izvanbračnu zajednicu istospolnim obiteljima.

Prosvjed protječe mirno, a okupljene građane, mahom pripadnike mlađe generacije, ali i nešto starijih zagovornika gay prava na Zrinjevcu čuva nekoliko desetaka policajaca.

Borci za prava homoseksualaca u zrak su vinuli rainbow zastavu i transparente na kojima stoje natpisi poput 'Moj partner je moja obitelj', 'Različite obitelji, ista prava', 'Različite obitelji, ista ljubav', 'Za bračnu jednakost'.

"Danas udruge Kontra i Iskorak organiziraju Marš za bračnu jednakost kako bi tom simboličnom akcijom ukazale na kršenja ljudskih prava lezbijki, gayeva i biseksualnih osoba, odnosno osoba koje žive u istospolnim zajednicama", kazala je koordinatorica Kontre Sanja Juras na početku okupljanja.

Istaknula je kako se u posljednjih nekoliko tjedana radi masovna mobilizacija građana i građanki protiv prava istospolnih obitelji.

"Smatramo da je to krajnje neprihvatljivo te smo iz tog razloga i iz razloga što istospolnim obiteljima nije osigurano temeljno ljudsko pravo zaštite obitelji organizirali ovaj skup", rekla je Juras.

Hrvatska Vlada prepoznala je da je tu riječ o temeljnim ljudskim pravima, istaknula je nadalje.

"Od Vlade tražimo da pokrene konkretne korake vezano za zakonsku zaštitu prava na obitelj istospolnih parova vezano uz omogućavanje prava na brak i izvanbračnu zajednicu", kazala je Juras.

Naglasila je kako je brak zakonska institucija koja pruža određeni opseg prava i obveza, a koja istospolni parovi, budući da im to Obiteljski zakon ne omogućuje, ne mogu ostvarivati.

Povorka podrške oko 17 sati trebala bi Praškom ulicom krenuti prema Markovu trgu gdje je u planu ispred zgrade Vlade razviti transparente i rainbow zastavu koja simbolizira borbu za gay slobode te održati govore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 05:44