PALJBA IZ OKLOPNJAKA

FOTO Vatrena prezentacija ubojitog hrvatskog stroja: ‘Norvežanka je svakom granatom pogodila cilj’

Na vojnom poligonu Gašinci gađanje su pozorno pratili Slovenci, Bosanci i Kosovari
Gasinci, 201112.Na vojnom poligonu Gasinci odrzana je demonstracija bojevog gadjanja hrvatske verzije bojnog vozila Patria AMV 8X8 opremljenog nasuvremenijim naoruzanjem.Danasnja prezentacija bojevog gadjanja je svjetska premijera kojoj su nazocili djelatnici Ministarstva obrane RH i vojne delegacije iz nekoliko stranih drzava.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix / Cropix

Na vojnom poligonu Gašinci tvrtke Đuro Đaković i norveški Kongsberg jučer su održali svjetsku premijeru vatrene stanice Protector Systems 30 mm za visoke časnike Hrvatske vojske te predstavnike iz Švedske, Finske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i s Kosova. Riječ je o vatrenoj stanici sa zatvorenim sustavom u kojemu su vojnici potpuno zaštićeni, a stanica se puni iz vozila.

Serijsku proizvodnju ove vrste naoružanja na svijetu u ovom trenutku mogu izvesti samo hrvatska i norveška tvrtka. Đuro Đaković prije nekoliko mjeseci potpisao je ugovor s norveškim Kongsbergom o razvoju i proizvodnji ove stanice.

- Ova prezentacija je samo dokaz da je Đuro Đaković uspješno prihvatio sofisticirana rješenja u proizvodnji naoružanja i da smo sposobni sudjelovati u proizvodnji. Potencijalnim korisnicima pokazali smo paletu naših proizvoda, od vozila AMV do vatrene stanice te ambulatnog vozila i vozila za izvlačenje - rekao nam je Tomislav Mazal, član Uprave Đure Đakovića.

Dolazak predstavnika vojski iz regije na prezentaciju ukazuje da Đuro Đaković ima namjeru postati regionalni lider u sferi proizvodnje i prodaje ove vrste naoružanja. Zadovoljstvo stranih gostiju viđenim moglo se zaključiti samo po gromoglasnom pljesku nakon završene prezentacije jer nisu s medijima bili spremni podijeliti svoje mišljenje o stanici.

U Đuri Đakoviću s ponosom ističu svoj veliki doprinos u razvoju vatrene stanice od 30 mm. To se prije svega odnosi na razvoj čelične kupole te posebno dizajniranje unutrašnjosti vozila za integraciju ove stanice. Kako nam je rečeno u toj tvrtki, u ovom trenutku na razvoju stanice radi oko 15 inženjera.

Na samoj prezentaciji gostima su predstavljene mogućnosti vatrenih stanica od 30 mm i 12,7 mm. Gađane su statične i pokretne mete na 800 i 1500 metara. Pucač iz vatrene stanice 30 mm bila je Ann-Teresse, zaposlenica Kongsberga i nekadašnja časnica norveške vojske. Pregledom je utvrđeno da je imala 90 posto pogodaka u metu.

Jedan od potencijalnih kupaca ove vatrene stanice je Ministarstvo obrane. General Dragutin Repinc, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, kazao nam je da vojska ozbiljno razmišlja o nabavci osam vatrenih stanica od 30 mm koje bi se integrirale na oklopna vozila Patria.

Na jučerašnjoj prezentaciji Đuro Đaković je prezentirao 30-milimetarsku stanicu u kombinaciji s vatrenom stanicom od 12,7 mm. No, prema neslužbenim informacijama, Hrvatska vojska vatrenu stanicu od 30 mm želi integririrati u kombinaciji s protuoklopnim sustavom Javelin ili Stryker.

Ugovoranje ove dva milijuna eura vrijedne stanice očekuje se tijekom sljedeće godine. - Kopnena vojska, odnosno oklopno-mehanizirana brigada preporodila se nakon što smo preuzeli oklopna vozila Patria, tvrdi general Repinc.

Do kraja 2013. za vojsku 126 Patria

Hrvatska vojska će, prema planu, do konca sljedeće godine dobiti na uporabu sva vozila koja su ugovorena s finskom tvrtkom. Tih 126 vozila, čini se, bit će i previše za potrebe HV-a pa se u MORH-u ozbiljno razmišlja o prodaji dijela tog kontingenta na tržišta trećih zemalja. Sredstva dobivena od prodaje koristila bi se za MORH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 20:26