BBB-I OZLIJEDILI 11 LJUDI

FOTO, VIDEO Napadnuti Grci za Jutarnji: Razbili su prozore i ubacili baklje. Jedva smo se izvukli!

Ekstremne navijačke frakcije BBB-a danas su ponovno na brutalan i primitivan način iskazale svoju frustraciju. Nekoliko divljaka je uhićeno, svi su mlađe dobi i kriminalistički se obrađuju
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Kamenjem i bakljama grupa od 40 zagrebačkih huligana presrela i napala autobus pun grčkih državljana koji su danas stigli u grad na utakmicu Dinama i PAOK-a. Grci, njih ukupno 40, avionom su stigli na Pleso pa su autobusom krenuli prema središtu grada do hotela Dubrovnik u kojem su imali rezervacije. Točno u 13.10 napadnuti su na raskrižju Avenije Dubrovnik i Ulice SR Njemačke.

Ozlijeđeno je 11 osoba od kojih su četiri sa lakšim ozljedama prebačene u dvije bolnice. Grčki navijači, među kojima je bilo i žena, u grad su se uputili pod policijskom pratnjom, ali napadače to nije spriječilo. Na spomenutom raskrižju nasrnuli su na Grke. Dio je huligana istrčao iz obližnjeg pothodnika. Neki su čučali u grmlju i čekali dolazak autobusa. Uglavnom su bili maskirani i mlađe životne dobi.

- Očito je riječ o klasničnoj sačekuši i unaprijed dogovorenom napadu. Prva je grupa zasula autobus kamenjem, porazbijavši gotovo sva stakla, a onda se pojavio drugi val napadača koji su autobus zasuli upaljenim bakljama. Neke od baklji upale su među putnike, ali nije došlo do ozbiljnijeg požara - kaže Jelena Bikić iz zagrebačke policije.

Na brutalni napad reagirali su policajci iz pratnje koji su priskočili u pomoć putnicima, a stigli su uhititi nekoliko huligana. Navodno je riječ o brojci između pet i deset osoba koji su svi odreda mlađe dobi.

Očevici kažu kako su sigurni da je riječ o Bad Blue Boysima , ali nikome nije jasno kako su znali gdje sačekati navijače iz Grčke. Naime, s obzirom da je riječ o utakmici visokog rizika, Uprave obaju klubova dogovorile su se kako neće prodavati ulaznice gostujućim navijačima.

- Tu se ne radi o klasičnim navijačima već o VIP osobama koje je PAOK pozvao na utakmicu kao svoje goste - ističe Bikić, a njene riječi potvrđuje činjenica da su među četiri ozlijeđene osobe bile i dvije ženske osobe. Ostalih sedam ozlijeđenih je odbilo liječničku pomoć.

Neki od svjedoka napada su rekli kako su policajci odmah uskočili u autobus kako bi pomogli ugasiti baklje prije nego što uzrokuju požar, a i sami su razbili nekoliko prozora kako bi izvukli putnike van. Neki od putnika su pak sami iskočili kroz prozore iz autobusa.

Uhićeni huligani odvezeni su u policiju na kriminalističku obradu, a tijekom današnjeg poslijepodneva policija je po Novom Zagrebu tragala za ostalima. Tako su ekstremne navijačke frakcije BBB-a danas ponovno na brutalan i primitivan način iskazale svoju frustraciju.

- Taman smo stigli u Zagreb. Gledali smo kako izgleda grad, a autobus je stao na crvenom svjetlu na raskrižju. Odjednom se odnekud stvorilo puno maskiranih muškaraca. U rukama su imali kamenje. Počeo je kaos - prepričavaju napad huligana Stella Stylianou (44) i njena prijateljica Anastasia Pagoni (43) koje su sa grupom Grka stigle na utakmicu Dinama i PAOK-a. No, ugodnu šetnju gradom, eventualni shopping i nogomet zamijenili su huliganski ispadi, liječnički pregled i policijska pratnja.

Kada je kamenje porazbijalo prozore, Anastasiju je uhvatila panika pa je rukama pokušala maknuti razbijeni prozor. Htjela je pobjeći. Raskrvarila je ruke, posebno dlanove.

- Odjednom je počelo gorjeti u autobusu. Unutrašnjost se počela puniti gustim dimom. Jedva smo se izvukle - kaže Anstasia. Napadači ih kaže nisu ni pokušali, ali ni stigli fizički napasti. Čim su razbili autobus i zasuli ga bakljama, odmah su se razbježali.

- Samo su se stvorili iz grmlja i napali - dodaje Stella. Obje su iznimno razočarane događajem. O Hrvatskoj su čule samo lijepe stvari i ovakav primitivni ispad nisu očekivale. Ipak su dodale da znaju da nisu svi ovakvi u Zagrebu.

- Ovo nam je prvi put u Hrvatskoj. Nije nam jasno zašto nas mora čuvati policija - kažu.

Liječnici su sanirali ozljede obje žene. Stella je zaradila oguljotine po nosu i porezotine po rukama, ali ozbiljnih posljedica na sreću neće biti. Uz njih dvije ozlijeđena su lakše još dva muškarca. Oni su zbrinuti u KB Sestara Milosrdnica. Sedam osoba odbilo je pomoć. U zagrebačkoj policiji kažu kako čine sve da bi pronašli što veći broj počinitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 05:20