DRŽAVNA REZIDENCIJA

FOTOEKSKLUZIV Sva skrivena blaga tajanstvene vile u Visokoj ulici broj 22

Reporteri Jutarnjeg prvi su ušli u raskošnu unutrašnjost jedine službene državne rezidencije za visoke strane goste
 Todorov/CROPIX

Drveni krevet grofa Pejačevića , ormar, stol, japansko posuđe koje je na dar dobio Tito, slika “Divlji veprovi” Friedricha Gauermanna procijenjena na stotinjak tisuća eura...

Sve je to dio interijera državne rezidencije u Visokoj 22.

Vila veća od tisuću četvornih metara i na tri etaže nalikuje na mali hotel-muzej, prepun antiknog namještaja, umjetnina te povijesnih i političkih priča. U njoj su bili brojni državnici koji su posjetili Zagreb, od Margaret Thatcher do posljednjega gosta, japanskog prica Akishina i njegove supruge.

Jutarnji list prvi je dobio dozvolu za obilazak osam spavaćih soba koje su vladajući dosad držali u tajnosti kako bi ekskluzivnim gostima pružili osiguranje na najvišoj razini. Vila je 1996. godine prenamijenjena u državnu rezidenciju.

Dotad je u njoj bilo Ministarstvo vanjskih poslova, a prije toga Ured predsjednika. Namještaj i umjetnine su većinom prebacili iz Banskih dvora, ali i drugih ministarstava i državnih institucija.

Obišli smo vilu u društvu voditelja rezidencije Antonija Petrine koji u njoj radi posljednjih desetak godina.

Na održavanju vile zaposleno je još troje djelatnika: domar, vrtlar i čistačica.

- Održavanje vile rezultat je timskog rada jer inače ništa ne bi bilo kako treba - kaže voditelj Petrina dok gleda luster s brojnim kristalima te objašnjava da ga čiste svakih šest mjeseci. Tada skidaju sve lustere u vili i pojedinačno čiste svaki od kristala.

Vila je prepuna umjetničkih, povijesnih, pa i političkih vrijednosti.

Njome je u posljednjih desetak godina, ističe Petrina, prošlo stotinjak raznih delegacija koje su ugostili Ured predsjednika, Vlada i Sabor.

- Gosti mogu birati hoće li ići u hotel ili u vilu. Ona ipak nudi potpunu privatnost i osiguranje na najvišoj razini, ali nema sadržaje kao što su bazen i teretana - dodaje Petrina.

No, vila nudi i nešto što nijedan hotel u ovom gradu nema: dušu Zagreba.

Reprezentativna jednokatna palača s dvokatnom kulom iz 16. stoljeća smjestila se na jugozapadnom rubu Gornjeg grada. Iz predsjedničkog apartmana vile Zagreb se rasprostire kao na dlanu. Svaka od osam spavaćih soba uređena je u drugom stilu, pa tako i svaki od četiri salona: južni/crveni, veliki, plavi i bijeli. Voditelj je rekao da bi pravi znalac odmah prepoznao nedostatke uređenja.

- Nismo mogli namještaj uskladiti po stilovima jer ima svega, pa smo se vodili ili bojom ili ornamentima - kaže Petrina.

Palača je do 1930. svakih desetak godina mijenjala vlasnika i više je puta dograđena i adaptirana. Početkom 30-ih kupio ju je Grad Zagreb i adaptirao u kraljevsku rezidenciju za Karađorđeviće.

U vrijeme Nezavisne Države Hrvatske palačom su se koristili nacisti, a u SR Hrvatskoj u njoj su sastančili Ante Marković i ostali. Početkom 90-ih u nju se uselio Franjo Tuđman, ali brzo se preselio u Banske dvore. Nakon njega u vili se smjestilo Ministarstvo vanjskih poslova koje je ondje bilo sve do 1996. godine kad je pretvorena u državnu rezidenciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 15:37