PRIJETI MU 10 GODINA

Hrvatski branitelj uhićen na Bleiburgu već 40 dana leži u austrijskom zatvoru. Dizao je ruku i vikao: 'Sieg Heil!'

 FOTO: Zdrug hrvatske obrane Nikola Šubić Zrinski

ZAGREB - Davor Trbuha, 37 - godišnji hrvatski branitelj iz Zagreba već se 40-ak dana nalazi u istražnom zatvoru u Klagenfurtu zbog sumnje da je 12. svibnja, za vrijeme komemoracije na Bleiburgu, više puta podigao desnu ruku i pri tome dvaput uzviknuo ‘Sieg Heil’.

Trbuha, koji inače boluje od kroničnog PTSP-a, u zatvoru će dočekati podizanje optužnice koje je najavljeno za 29. lipanja, a ukoliko mu se dokaže da je počinio kazneno djelo identificije s njemačkom nacističkom partijom i ponovno oživljavanje nacističkih običaja, mogao bi dobiti od jedne do deset godina zatvora.

Osim podiznja desnice i izvikivanja nacističkog pozdrava, austrijska policija optužuje Trbuhu i da je vođa radikalne organizacije “Deutsch - Kroatische Waffenbruderschaft”, čiji su članovi također bili na Bleiburgu, no takve optužbe Trbuha je demantirao i istaknuo kako je on tek član Zdruga hrvatske obrane Nikola Šubić Zrinski.

U vrijeme uhićenja Trbuha je bio u alkoholiziranom stanju, a kasnije provjere pokazale su i tragove lijekova koje uzima zbog PTSP-a. Zagrebački branitelj je dva dana nakon uhićenja bio i na psihijatrijskom vještačenju gdje je ustanovljeno da boluje od PTSP-a, te kako ima trajne depresivne smetnje, te kako je u vrijeme incidenta bio neuračunljiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 20:22