PODMIĆIVANJE SUDACA

Ivić Pašalić suočen s vlastitim izjavama: 'Pričao sam samo da ih skinem s vrata'

Iako se iz snimke vidi da zna o čemu govori, Pašalić tvrdi da je riječ o improvizaciji
 Elvir Tabakovic / CROPIX

ZAGREB - Da, Ivan Drmić kontaktirao me tijekom ljeta 2010. da bih mu pomogao u slučaju Glavaš.

Potvrdio je to Ivić Pašalić na Županijskom sudu na suđenju osječkom poduzetniku Dragi Tadiću, jedinom preostalom optuženiku u aferi pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda. Tadić je, prema optužbama Tužiteljstva, zajedno s partnerima htio podmititi suce da bi se ishodila što povoljnija presuda za Glavaša. Za pomoć u operaciji podmićivanja zvali su čak i nekadašnje suparnike.

Dok su bili u HDZ-u Pašalić i Drmić bili su u sukobu: Drmić i Glavaš omogućili su Ivi Sanaderu da porazi Pašalića na famoznom Sedmom općem saboru HDZ-a 2002. Nakon te konvencije Pašalić je izbačen iz stranke, a s Drmićem se, tvrdi, više nije ni čuo ni vidio.

Sve do ljeta 2010.

Pašalić tvrdi da je Drmića i Sanju Marketić zanimalo njegovo mišljenje o Glavaševu. Rekao im je, kaže, da misli da će to završiti osuđujućom presudom.

‘Vidjet ćemo!’

- Pitali su me znam li nekoga tko na tome radi. Spomenuli su i suca Vrhovnog suda Antu Potrebicu - svjedočio je Pašalić. Dodao je da su Drmić i Marketić bili razočarani onime što im je rekao. Iako su ga pitali može li što učiniti da bi pomogao Glavašu, Pašalić tvrdi da nisu precizirali što bi točno trebao učiniti. Spomenuli su suca Potrebicu i bi li ga mogao kontaktirati, a on im je rekao: “Vidjet ćemo”.

Svjedok: 'Nismo razgovarali o Glavašu, dogovarali smo turnir u pokeru'

- To sam im rekao samo da ih skinem s vrata jer bih time ušao u nedopustivu zonu - dodao je Pašalić. Iako je istaknuo da s optuženim Tadićem nije baš “duboko” komentirao sadržaj razgovora s Drmićem i Marketić, tajno snimljeni razgovor između njih dvojice ga opovrgava.

Riječ po riječ

- Kod onog čovjeka nije ništa došlo, a po njegovim saznanjima neće ni doći. Treba sačekati - govori Pašalić Tadiću.

- Njegov šef mi je osobno rekao da će mu dati - odgovara mu Tadić.

Na inzistiranje tužitelja USKOK-a Tončija Petkovića sudac Zdravko Majerović svjedoku je ponovno puštao rečenicu po rečenicu razgovora s Tadićem da bi mu točno objasnio o čemu govore jer ne spominju ni jedno ime. Pašalić je priznao da govore o sucu Potrebici, no tvrdio je da o Glavaševu predmetu nije imao neposrednih saznanja. Pašalić je ispričao da su svi njegovi odgovori Tadiću bili “improvizacija” iako se u razgovoru čini da jako dobro zna što se sa spisom događa i gdje se točno nalazi.

- Dojam je da imate neku zadršku - komentirao je tužitelj Petković njihov razgovor.

- To je refleks. Ja sam godinama bio pod sumnjom - odgovorio mu je uz smijeh Pašalić.

Dvojica u panici

Iskaz je danas dao i predsjednik koncerna Agram Dubravko Grgić, od kojeg su Drmić i Marketić također tražili pomoć za Glavaša.

- Bili su nervozni. Suština sastanka bila je mogu li pomoći Glavašu. Znam ja da su došli tražiti novac, ali to nisu rekli - prepričao je Grgić. Dodao je i da su spomenuli suca Potrebicu.- Ja sam vidio dvoje ljudi u panici koji nešto pokušavaju i iz samilosti sam s njima popričao - svjedočio je Grgić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 07:11