DRAMATIČNA PORUKA STRUČNJAKA

'IZ SMEĆA IZLAZIMO NAJRANIJE 2014., UZ BRZE REFORME! NIJE DOVOLJAN REBALANS' Upozoravaju ekonomisti

 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što su vodeće svjetske rejting-agencije u samo mjesec i pol hrvatski kreditni rejting oborile u kategoriju “smeća”, Hrvatska će morati naučiti živjeti s tim. Kako upozoravaju ekonomisti, povratak u kategoriju investicijskog rejtinga, koji smo donedavno imali, realno je očekivati tek u sljedećoj godini .

Pritom svjetski rejtingaši, čini se, baš i nisu impresionirani odgovorom koji su im pripremili Banski dvori, a koji se, u osnovi, svodi na rebalans proračuna i smanjenje potrošnje za milijardu kuna.

Proračunski manjak

Za njih to nije dovoljno. Ono što bi svjetski financijaši željeli vidjeti ponajprije je ubrzanje reformi - od onih u segmentu radnoga zakonodavstva, preko reforme zdravstvenog i mirovinskog sustava, te javne uprave, koji zajedno gutaju lavovski dio proračuna, do restrukturiranja javnih poduzeća.

- Priča o rejtingu puno je ozbiljnija od pitanja rebalansa proračuna. Riječ je o potrebi ubrzanja reformi, za što vlast ne pokazuje spremnost - kaže Ante Babić, neovisni ekonomist.

Spas u sezonu i EU

No, svjetlo na kraju tunela ipak postoji i trebalo bi se upaliti 1. srpnja, kada nas očekuje ulazak u Europsku uniju.

- Do jeseni bi se već trebali vidjeti dobri rezultati turističke sezone, a zatim i prvi učinci povlačenja novca iz fondova EU, pa će biti i nekih pomaka. To bi nam u 2014. moglo donijeti vraćanje staroga rejtinga - zaključuje Babić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 07:54