POLITIČKA KUHINJA

IZBJEGNUTI NOVI IZBORI U OSIJEKU HDSSB-ovim glasovima laburist Kapraljević postao predsjednik Županijske skupštine

Meni je i pola srca dovoljno da mogu obnašati ovu funkciju - istaknuo je Kapraljević nakon izbora
Osijek, 150713.Nakon treceg pokusaja konacno je konstituirana Skupstina zupanije Osjecko-baranjske, te ponavljanje izbora nije potrebno.Vecinom glasova HDSSB-a, HSP-AS-a i HL-a za predsjednika Skupstine izabran je Antun Kapraljevic iz Hrvatskih laburista.Na fotografiji: Antun Kapraljevic iz Hrvatskih laburista i Vladimir Sisljagic, zupan Osjecko-baranjski.Foto: Vlado Kos / CROPIX
 Vlado Kos / CROPIX

OSIJEK - Antun Kapraljević iz Hrvatskih laburista izabran je za predsjednika Skupštine Osječko-baranjske županije u trećem pokušaju konstituiranja, čime su izbjegnuti novi izbori. Za Kapraljevića su, osim njegovih laburista, glasali vijećnici HDSSB-a, Zelenih Hrvatske i HSP-a dr. Ante Starčević, koji su mu dali 29 glasova, dok je njegov protukandidat Goran Ivanović iz HDZ-a dobio 25 glasova svojih stranačkih kolega, kao i onih iz koalicije SDP-HNS-HSU.

Osječko-baranjska županija tako je dobila novu koaliciju, iako laburisti to ne žele tako prikazati, već tvrde da je riječ o programskoj podršci. Novi predsjednik Skupštine inače uvijek je bio jedan od najžešćih oponenata politike HDSSB-a i osobito njihova šefa Branimira Glavaša, no i sada se pokazalo kako je politika umijeće mogućega. Kapraljević je inače trebao biti izabran na prošloj sjednici, no tada je izostao zbog zdravstvenih, konkretno srčanih problema, pri čemu je njegov kolega Miroslav Varga istaknuo kako njihov kandidat „koji ima pola srca, nije izdržao pritiske kojima je bio izložen.“

- Meni je i pola srca dovoljno da mogu obnašati ovu funkciju - istaknuo je Kapraljević nakon izbora, koje je trebalo biti obavljeno tajnim glasovanjem, no bilo je to sve samo ne tajno glasovanje.

Naime, iako su vijećnici imali posebna mjesta za glasanje ograđena pregradama, na njima je glasovalo svega njih petero. Ostali su svoj izbor odradili zaokruživanjem u klupama ili čak za stolom Predsjedništva Skupštine. HDSSB-ovci su primjerice odlazili za govornicu u čijoj se blizini nalazio njihov predsjednik i župan Vladimir Šišljagić, dok su ostali išli u svoje klupe i tamo obavljali glasovanje. Valjda su svi morali pokazati čije su ime zaokružili da ne bilo iznenađenja.

Zanimljivo, HDSSB-ovci u Skupštini Županije nisu doveli u pitanje izborni legitimitet laburista i Kapraljevića, kao što su to učinili njihove kolege u Gradskom vijeću Osijeku, koji su osporili izbor Ante Đapića za predsjednika Vijeća, „jer je dobio samo 9 posto glasova.“ Laburisti su u Županiji dobili 5,01 posto. Očito, i više nego dovoljno za dužnost predsjednika Skupštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 05:26