KARAMARKOV POMLADAK

IZBORNI SABOR MLADEŽI HDZ-a Karamarko: ‘Ne nasjedajte porukama o nekakvoj krivnji naše stranke’

Tomislav Karamarko poručio je da je ‘istjerao lopovluk, a vratio iskreno domoljublje’
Zagreb, 281012. 12. konvencija mladezi Hrvatske demokratske zajednice u hotelu Antunovic. Na konveniciji je, izmedju ostalog, izabran i novi predsjednik mladezi - Josip Bilaver.Na slici: Josip Bilaver i Tomislav Karamarko.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX / BORIS KOVACEV

Pomognite svojoj domovini da se konačno otisne iz ove recidivne i ideološke sadašnjosti u koju je svaki dan zatočuje izgubljena koalicija na vlasti koja kao da vlast obnaša u nepoznatoj zemlji i nepoznatom narodu - poručio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko s današnjeg izbornog sabora Mladeži HDZ-a na kojem je dosadašnju predsjednicu Martinu Banić, jednu od nekada najbližih suradnica bivše šefice stranke Jadranke Kosor, zamijenio Josip Bilaver.

Zbog poruka koje je poslao sve je više sličilo na predizborni skup nego na izborni stranački sabor jer osim što je Karamarko oštro kritizirao Vladu, u jednom je trenutku čak rekao i kako se “stranka mora odgovorno pripremiti za preuzimanje vlasti”.

No, nije poštedio ni vlastitu stranku zbog detuđmanizacije.

Zaštita Tuđmana

- Najviše ćemo se odupirati omalovažavanju djela dr. Franje Tuđmana, kako se to činilo u vrijeme detuđmanizacije koja je provođena kao smišljen program, nažalost, posljednjih godina i u našoj stranci - priznao je šef HDZ-a. Tvrdi da je današnji HDZ ne samo drugi, nego i drukčiji.

- Iz njega smo istjerali lopovluk, a vraćamo iskreno domoljublje. A za domoljublje se ne šalju računi niti fakture - rekao je aludirajući očigledno na korupcijsku hobotnicu i izvlačenje novca iz javnih tvrtki koje su vodili pojedinci iz HDZ-a na čelu sa Sanaderom. Ipak, Karamarko smatra da nema govora o generalnoj odgovornosti HDZ-a niti se članovi time moraju opterećivati.

- Ne nasjedajte porukama o beznađu i nekakvoj krivnji naše stranke. Ne opterećujte se promašajima pojedinaca u prošlim vremenima - naglasio je. Vladajuće je i danas optužio da su doveli u pitanje siguran ulazak Hrvatske u EU koji je HDZ-ova Vlada osigurala, ali prozvao i zbog izostanka investicija, pada BDP-a, svakodnevnog povećanja broja nezaposlenih...

Zavjet borbe

- Kako će biti odgovoran onaj koji ne osjeća svoju domovinu, koji ne prepoznaje biće svog naroda - kaže prvi čovjek HDZ-a koji tvrdi da mu funkcija u stranci pričinjava veliku čast i zadovoljstvo, ali i “zavjet borbe za autentičnu i sretniju Hrvatsku koju će voditi oni koji je vole i koji su je željeli”.

- A ne oni kojima se ona dogodila - rekao je.

Za svako mjesto jedan kandidat

Izborni sabor Mladeži HDZ-a prošao je bez neizvjesnosti jer je Josip Bilaver bio jedini kandidat za novog predsjednika. Bez konkurencije je prošao i izbor za pet potpredsjednika jer se točno toliko njih i kandidiralo.

Izuzetak je bio Nacionalni odbor gdje se za 37 mjesta kandidirao 41 član. U HDZ-u su objasnili da više kandidata nije bilo zato što se Mladež među sobom dogovorila o najboljima pa nisu željeli umjetno forsirati izbornu utrku.

Izborom Josipa Bilavera koji je Karamarkov kadar, novi je šef HDZ-a do kraja iz vodstva stranke počistio sve bliske suradnike Jadranke Kosor. Dosadašnju šeficu Mladeži Martinu Banić na to je mjesto, naime, postavila upravo Kosor kojoj je bila i šefica premijerskog kabineta.

Bilaver je član Mladeži od 2002. godine, a od 2009. je bio na dužnosti glavnog tajnika Mladeži. U svom je programu najavio da će Mladež pod njegovim vodstvom biti “odgovoran politički čimbenik koji će znati odgovoriti na izazove i probleme modernog vremena te pružiti maksimalnu podršku vodstvu stranke u gradnji ponosnog i uspješnog HDZ-a”.

Karamarko je pak stranačkom podmlatku obećao da nikada više neće biti “dekoracija u lošim političkim predstavama”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:43