KORAK BLIŽE

Japan razmišlja o ulasku u španjolsko-hrvatski projekt fuzijske energije

Prošli tjedan je u Tokiju održan sastanak Španjolske i Japana na kojem su razgovarali predstavnici njihovih ministarstava znanosti

Tonči Tadić, voditelj hrvatskog tima

 Darko Tomaš/Cropix

Hrvatskoj i Španjolskoj, koje imaju 55-postotni udio u projektu ispitivanja materijala za gradnju prve fuzijske nuklearne elektrane u Europi, do kraja godine bi se trebao priključiti Japan, rekli su Hini voditelji projekta nazvanog IFMIF-DONES.

Prošli tjedan je u Tokiju održan sastanak Španjolske i Japana na kojem su razgovarali predstavnici njihovih ministarstava znanosti.

- Pregovori su uznapredovali, ali još nisu završili, rekao je Angel Ibarra, šef španjolskog tima.

Šef hrvatskog tima Tonči Tadić vjeruje da bi Japan mogao ‘ući s udjelom većim od 5 posto do kraja godine‘.

EU želi oko 2050. godine izgraditi elektranu u kojoj bi se struja proizvodila pomoću nuklearne fuzije, spajanjem dva lakša atoma vodika u jedan teži. Pri takvom brzom protoku atoma, sličnom onom koji se događa u jezgri Sunca, oslobađa se ogromna energija u vidu svjetla i topline.

Fuzijske elektrane bi tako proizvodile struju na inovativan način. Za pogon takvih nuklearki potrebni su deuterij, koji se može crpiti iz morske vode, i litij koji se nalazi u zemljinoj kori. Njihove su zalihe puno veće od uranija, korištenog u aktualnim fisijskim nuklearkama, koje uz to proizvode više radioaktivnog otpada.

No da bi se takva fuzijska elektrana izgradila potrebno je ispitati materijale za njenu gradnju.

Španjolski i hrvatski fizičari to će raditi od 2035. godine u mjestu Escuzar na jugu Španjolske. Ondje se trenutno gradi znanstveni laboratorij potreban za takva ispitivanja.

Projekt ispitivanja je nazvan IFMIF-DONES (International Fusion Materials Irradiation Facility – Demo Oriented NEutron Source) i košta 707 milijuna eura, procijenjeno je 2021. godine. Točan iznos potrebnog novca bit će poznat kada se u izračun uključi inflacija tijekom protekle dvije godine.

Španjolska ima 50 postotni udio tom u projektu, a Hrvatska 5 postotni. Hrvatska će sukladno tome isporučiti dizalice, izmjenjivače topline ulja i vode za hlađenje litija, te četiri posebno dizajnirana modula koji će se ugrađivati u postrojenje u Španjolskoj. Njeni fizičari, uglavnom s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, kasnije će provoditi ispitivanja.

Španjolska i Hrvatska sada traže partnere među 15 zemalja i međunarodnih organizacija koje su se okupile na zajedničkom sastanku u Zagrebu prošli mjesec.

Fuzija za energiju (Fusion for Energy), organizacija Europske unije specijalizirana za znanstvene eksperimente vezane uz fuziju, potvrdila je interes za ulaskom. Dosad se razgovaralo o 20 postotnom udjelu, što bi moglo biti potvrđeno 12. srpnja na sastanku te organizacije u njenom sjedištu u Barceloni.

Ulaskom Fuzije za energiju i Japana projekt bi imao 80 posto vlasnika.

Tadić je rekao da se intenzivno pregovara i s Njemačkom, Italijom i Slovenijom oko preostalog udjela.

- U ovom trenutku je najvažnije da Hrvatska i Španjolska snažno idu prema naprijed, izjavio je Tadić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:03