OŠTRA REAKCIJA

Josipović: Kako smo se devedesetih hrabro borili protiv četničkih ideja, tako i danas, kada neki žele vratiti kotač povijesti, moramo reći NE!

Osim pogibije Josipa Jovića, obilježava se i akcija vraćanja tog područja pod ustavno-pravni poredak RH
Plitvicka jezera, 310312.Obiljezavanje 21. obljetnice akcije Plitvice i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika u Domovinskom ratu Josipa Jovica. Vijenac je polozio i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic.Na slici: Ivo Josipovic.Foto: Robert Fajt / CROPIX
 Robert Fajt / CROPIX

PLITVIČKA JEZERA - Danas slavimo slobodu, mir, hrabrost, junaštvo, domoljublje i pravednost. Bilo je hrabro i pravedno ovdje na Plitvicama prvi stati i braniti Hrvatsku domovinu, pobijediti u Domovinskom ratu, štititi vrijednosti koje su dio našeg ustavnog poretka - rekao je u svojem govoru predsjednik RH Ivo Josipović na Plitvičkim Jezerima gdje se obilježavala 21. godišnjica smrti Josipa Jovića, prvog poginulog policajca .

Krvavog Uskrsa prisjetili su se, osim državnog vrha, predstavnici brojnih braniteljskih udruga, MUP-a i Oružanih snaga.

Mnoštvu su se obratili izaslanik Sabora Josip Leko, potpredsjednik Vlade i izaslanik predsjednika Vlade Neven Mimica te izaslanik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, a malitvu u spomen na poginule vodio je vojni ordinarij, biskup Juraj Jezerinac.

Predsjednik Josipović kazao je kako svako vrijeme nosi svoje izazove, pa tako i ovo današnje.

- Imamo izazovu u naporu i potrebi da svojim građanima osiguramo bolji životni standard, prosperitet i da spriječimo sve one koje bi željeli kotač povijesti vratiti natrag. Kako se devedesetih bilo hrabro i pravedno boriti protiv četničkih ideja kao što je to bilo i četrdesetih godina, tako i danas, kada neki žele vratiti kotač povijesti, moramo reći ne - poručio je Josipović onima koji nastoje rehabilitirati vođu četničkog pokreta Dražu Mihajlovića.

Naglasio je da Hrvatska ima svojih problema, repova iz prošlosti poput privatizacijskog kriminala, ratnog profiterstva, ali je rekao da vjeruje da “bez obzira na stranačku pripadnost nacionalnoj vjerskoj i bilo kojoj skupini, u vrijednosti demokaracije, u dobro koje se gradilo i ovdje na Plitvicama”.

- Vaš sin je naš junak, vaš sin je i naš sin, vaš sin je sve ove vrijednosti koje baštinimo i koje ćemo ostaviti svojoj djeci u nasljeđe. Hvala vam što ste rodili i što ste odgojili svog sina, hvala vam, hvala i svim braniteljima i svima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu jer ste svi vi dali neizmjeran doprinos našoj budućnosti - rekao je Josipović dodajući da te vrijednosti moraju uvijek biti na pameti onima koji vode ovu našu lijepu i dragu domovinu.

Na Plitvicama su bila i dva kandidata za predsjednika HDZ-a, Darko Milinović i Tomislav Karamarko. Nije se pojavio umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs, i sam sudionik akcije, koji do sada ovakva događanja nije propuštao.

Potpredsjednik Vlade Mimica komentirao prvih 100 dana rada Vlade

Očekivanja su velika, i javnosti i medija, svakog čovjeka u Hrvatskoj, to je normalno zbog svega što se Hrvatskoj loše događalo u posljednjih nekoliko godina. Teško je donijeti neku konačnu ocjenu o tome je li Vlada dobra ili loša. Mislim da je tih 100 dana pokazalo da Vlada ide u dobrom smjeru. Posao je bio težak ali izdržat ćemo i teže koji su pred nama - komentirao je potpredsjednik Vlade Neven Mimica prvih 100 dana rada Vlade.

Pohvalio je Vladu rekavši da je napravljeno nešto veliko, donesen je proračun koji po prvi puta smanjuje javnu potrošnju, cijeli sklop mjera koji znači da je postignuta odgovarajuća ravnoteža između proračunskih restrikcija, smanjivanja proračunske potrošnje s jedne strane i s druge strane poticaja za pokretanje gospodarstva za rast investicija.

Smatra da će uskoro, u sljedećih nekoliko mjeseci, rezultate dati investicijski zamah, naglasio je da je u pripremi niz sustavnih zakona.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o usporedbi ove koalicije i one Račanove rekao je da se radi o drugačijim koalicijama.

- Mislim da stranke ove koalicije definitivno imaju vrlo čvrste interese zajedničkog djelovanja na rješavanju zajedničkih problema. Takav interes će sigurno držati koaliciju zajedno, zna se tko što radi i što je čiji posao. Za svaku koaliciju važno je da funkcionira kao zajedništvo, a ne kao zboj pojedinačnih ili ministara ili stranaka. Postat će sve jasnije kako je ovo koalicijski tim i stvarna koalcijska Vlada - zaključio je Mimica. ( Mario Pušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:48