SKANDAL OPTUŽENE OBITELJI MAMULA

JUTARNJI OTKRIVA Liječnička obitelj na lažnim putnim troškovima digla 229.000 kuna

Dio obitelji prijavljen je u Gorskom kotaru, a žive na svega tri minute hoda od bolnice

Nisu jedini, mislili su.

Prijavit će prebivalište u Gomirju i Vrboskom, živjeti u Rijeci, mjesečno primati 1500 kuna putnih troškova umjesto 276 kuna koliko stoji radnički pokaz u Rijeci. Tako je pune tri godine obitelj Mamula - majka Anka, sin Zoran, kći Mihaela i njezin dečko Sanjin Trošelj - primala lažne putne troškove.

No, plan im je propao u listopadu 2012. godine kada je Jutarnji list otkrio i potkrijepio dokazima da svi oni žive u Rijeci, a ne u kilometrima udaljenim mjestima u Gorskom kotaru.

Da stvar bude još bizarnija, Anka i Zoran Mamula svako su jutro na svoje radno mjesto u KBC Rijeka odlazili iz stana u Krešimirovoj 5 koja je od bolnice udaljena svega 286 metara.

Nakon objave članka reagirali su iz bolnice te su prijavljeni policiji koja je istražila slučaj i potvrdila navode Jutarnjeg lista.

Pratili ih i snimili

- Za četvero hrvatskih državljana u dobi od 29 do 56 godina s područja Gorskog kotara policija sumnja da su poslodavcu dali neistinite podatke o adresi stanovanja. U razdoblju od 1. siječnja 2009. do 31. prosinca 2012. godine, a na temelju neistinitih podataka o adresi stanovanja, pribavili su protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 229.454 kune - zaključili su u riječkoj policiji. Svi su kazneno prijavljeni mjerodavnom državnom odvjetništvu za kazneno djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

Riječ je o poznatoj riječkoj obitelji. Svi su zaposleni u KBC-u. Otac Ozren, jedini iz obitelji koji nije lažno prijavljen, ginekolog je, supruga Anka je medicinska sestra na očnom odjelu, kći Mihaela također je liječnica, sin Zvonimir je informatičar, kao i Sanjin Trošelj.

Kako bi potkrijepili dokaze, u listopadu prošle godine snimili smo Anku i Zorana koji su prijavili da na posao putuju iz Vrbovskog, kako izlaze iz zgrade preko puta bolnice. Trebalo im je svega tri minute do radnog mjesta.

Skandal otkrio Jutarnji

Ni nakon završetka radnog dana nisu otišli u mjesto gdje imaju prijavljeno prebivalište. Na fiksni telefon u Krešimirovoj tada nam se javila Anka koja nije pokazala pretjerano zanimanje za pitanje vara li na putnim troškovima.

- Prijevoz je materijalno dobro na koje svaki radnik ima pravo po kolektivnom ugovoru. Uostalom, obratite se mom poslodavcu - rekla je tada Anka Mamula.

Njezin suprug smatrao nas je bezobraznima što smo postavili pitanje živi li s obitelji na istoj adresi.

- Zašto vas zanima gdje žive moja supruga i djeca. Kako bi bilo da ja od vas tražim takve odgovore. Ozren Mamula nikad nije kršio zakon, to možete i provjeriti. Moja supruga i djeca su punoljetni pa ne vidim razloga zašto bih odgovarao za njih - rekao je Ozren Mamula.

No, s obzirom na to da je policija utvrdila kako su na putnim troškovima varali do kraja 2012. godine, čini se da su nakon objave članka ipak prijavili stvarne adrese s kojih su odlazili na posao.

- Bili su preočiti. Nisu jedini koji varaju na putnim troškovima i to se zna, ali njih je bilo nemoguće ne primijetiti. Pa žive preko ceste. To je besramno i taj bi novac trebali vratiti - kaže nam zaposlenik riječkog KBC-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 13:09