PET MJESECI VLADANJA

Karamarko ima problem: I HDZ-u i sebi ruši rejting

Milanovića podržava 91 posto njegovih birača, a Karamarka 57 posto HDZ-ovih
 Ronald Goršić / Cropix

Otkako je krajem svibnja preuzeo HDZ, Tomislav Karamarko nije uspio popraviti rejting stranke. Štoviše, usporedi li se Crobarometar - redovito mjesečno istraživanje agencije Ipsos puls, od lipnja do listopada, vidljivo je da je u odnosu na lipanj HDZ danas pao za jedan posto, čime je zabilježio jedan od svojih najlošijih rezultata - svega 19 posto.

Uspon i pad

Karamarku je i osobni rejting u odnosu na lipanj pao za tri posto, pa tako danas bilježi 27 posto potpore. Sličnu popularnost zabilježio je u srpnju i kolovozu kada ga je podržavalo 27, odnosno 28 posto ispitanika. Najveću podršku od 30 posto Karamarko je imao u lipnju, dok mu je najlošiji rezultat otkako je preuzeo HDZ onaj iz rujna - 23 posto.

Lipanj je, inače, prvi mjesec kada se mjerio rejting novog predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Zanimljivo je da su Zoran Milanović i Jadranka Kosor u svom prvom mjesecu vladanja zabilježili puno veću popularnost od Karamarka. Primjerice, Milanovića je 2007. podržalo čak 55 posto ispitanika, dok je Kosor 2009. imala potporu 39 posto građana.

SDP je lipanj završio sa 29 posto potpore, dok je HDZ u lipnju imao 20 posto. Krajem srpnja SDP je doživio pad od dva posto i zabilježio rejting od 27 posto, dok je u srpnju HDZ-u za dva posto porasla potpora - na 22 posto. I Zoran Milanović i Tomislav Karamarko doživjeli su u tom mjesecu pad popularnosti. Tako je Milanovića podržalo 46 posto građana, što je pad od 6 posto u odnosu na lipanj, dok je Karamarko pao za tri posto - na 27.

Slična razlika u popularnosti između SDP-a i HDZ-a zadržala se i u kolovozu kada su obje stranke pale za dva posto. Nakon četiri mjeseca pada, SDP je u rujnu prvi put zabilježio porast pa je tako osvojio podršku 28 posto građana, dok je HDZ ostao na sličnim pozicijama i rujan završio sa 21 posto. I u rujnu je popularnost Milanovića i Karamarka padala, pa su tako mjesec završili - Milanović sa 44, a Karamarko sa 23 posto. To su im ujedno bili najlošiji rejtinzi u zadnjih pet mjeseci.

Najveća razlika

Listopad je donio pomak za SDP koji je u odnosu na mjesec prije porastao za jedan posto - na 29 posto. HDZ je, pak, zabilježio pad od dva posto i sada ima potporu 19 posto građana. U listopadu se povećala razlika između SDP-a i HDZ-a na 10 posto što je ujedno i najveća razlika među njima u zadnjih pet mjeseci. Zanimljivo je i da Milanović uživa veću potporu među svojim biračima nego Karamarko među svojima; u listopadu je Milanovića podržavalo 91 posto njegovih birača, a Karamarka tek 57 HDZ-ovih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 13:52