SUKOBILI SE U STRANCI

KARAMARKO ODJURIO U OSIJEK Spašava koaliciju s SDP-om: 'Kohabitacija ovisi o proračunu'

 Marko Todorov/CROPIX

OSIJEK - Tinjajući sukob koji već nekoliko tjedana potresa HDZ u Osijeku trebao bi biti okončan dolaskom predsjednika stranke Tomislava Karamarka, koji je u četvrtak navečer stigao u Osijek kako bi sukobljene strane vratio na zajedničku stazu.

Problem je nastao zbog suradnje osječkog HDZ-a s SDP-om u gradskoj vlasti, gdje jedni i drugi, uz još nekoliko stranaka, podržavaju gradonačelnika Ivana Vrkića, ali i dijele čelna mjesta u Gradskoj upravi te gradskim tvrtkama i ustanovama.

Iako HDZ i SDP nisu potpisali nikakav sporazum o suradnji, ovakav njihov odnos u javnosti se doživljava koalicijskim. Županijski odbor HDZ-a već neko vrijeme traži od predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Osijek Damira Kramarića distanciranje od bilo kakve suradnje s SDP-om, što ovaj odbija, jer je, između ostalog, pritisnut i od stranačkih kolega koji bi izlaskom HDZ-a iz koalicije ostali bez funkcija u gradskom sustavu, a samim time i plaća, odnosno naknada u Nadzornim odborima i Upravnim vijećima.

No, Anušić je ustrajan u svom zahtjevu, ali je istaknuo i kako HDZ neće rušiti gradonačelnika Vrkića, već će mu u Gradskom vijeću davati tehničku podršku.

S obzirom da se Županijski i Gradski odbor ne mogu dogovoriti u Osijek je morao doći Karamarko, koji je uoči sastanka poručio kako HDZ u Osijeku nije u nikakvoj koaliciji već „u tihoj kohabitaciji zbog mira i što uspješnijeg rada od građana izabranog gradonačelnika.

“Ipak, najavio je kako će i u, kako ju je nazvao, kohabitaciji, biti određenih „zahvata“, a koji će ovisiti i o gradskom proračunu za sljedeću godinu. Rekao je da ga svađa u Osijeku ne zabrinjava, jer razmirice postoje i u obiteljima sa dva člana, a kako neće tamo gdje ih je 220 tisuća, no tu smo da razgovaramo, kolege će mi objasniti kako stvari stoje i sve ćemo se dogovoriti.“

Što se tiče potencijalne suradnje s HDSSB-om, o kojoj se u kuloarima govori, istaknuo je da će o svemu razgovarati, „ali mi sada imamo toliko jaku koaliciju, da nam ova s HDSSB-om nije potrebna, no nikada ne reci nikada.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 08:46