DAN UOČI ODLUKE

Ključni čovjek za većinu: Da, imam ovlasti potpisati Plenkoviću; DP: Izgubili smo 17 dana zbog jedne stvari!

Dok su drugi zastupnici nacionalnih manjina ponavljali kako će i dalje nastupati kao blok, jedan čovjek se nije zaklinjao u to ‘bratstvo i jedinstvo‘

Pregovori između HDZ-a i predstavnika nacionalnih manjina. 2016., Robert Jankovics je prvi lijevo

 Goran Mehkek/Cropix

- Potpuno je jasno kako ćemo formirati novu parlamentarnu većinu i da ćemo imati podršku potrebnih 76 zastupnika. Na kraju ćemo imati podršku između 80 i 83 zastupnika, ovisno o tome hoće li u toj većini biti i troje zastupnika SDSS-a - tvrdi izvor iz vladajuće stranke dan uoči sutrašnje nove runde pregovora, prvo s osam zastupnika nacionalnih manjina, a potom s pregovaračima Domovinskog pokreta.

Iako naš sugovornik nije želio nabrajati imena zastupnika na čiju podršku HDZ računa, čini se da uz 61 zastupnika izabranih na listi HDZ-a i trinaestoro s liste DP-a, računa i na Vesnu Vučemilović, koja je dala ostavku na sve dužnosti u Hrvatskim suverenistima zbog neslaganja s odlukom predsjednika stranke da se ne koalira s HDZ-om, te na zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa.

Naime, dok su drugi zastupnici nacionalnih manjina ponavljali kako će i dalje nastupati kao blok i da će odluku o (ne)ulasku u novu saborsku većinu i Vladu donijeti zajednički, Jankovics se danas nije zaklinjao u manjinsko "bratstvo i jedinstvo".

- Ja imam mandat potpisati Andreju Plenkoviću za mandatara. To nije sporno, jer vam mogu potvrditi da je nacionalno predsjedništvo Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (na čijoj je listi izabran u Sabor, nap. a.) donijelo odluku kojom Plenkoviću dajemo potporu da bude mandatar za sastavljanje nove Vlade - rekao nam je Jankovics.

image

Andrej Plenković i Milorad Pupovac

Goran Mehkek/Cropix

No na naše pitanje znači li to će podržati novu Vladu HDZ-a i Domovinskog pokreta neovisno o tome što na kraju odluče ostali zastupnici nacionalnih manjina, Jankovics nije želio odgovoriti.

Lider SDSS-a Milorad Pupovac - kojeg Domovinski pokret ni u kojoj kombinaciji ne želi vidjeti u administraciji buduće Vlade - danas je ustvrdio kako su "manjine i dalje jedinstvene" te da će se mnogi nakon svega pitati "gdje mi je pamet bila".

- I dalje smo jedinstveni i ostat ćemo jedinstveni, neovisno o tome kakva naša odluka bila i kakva se izvana činila. Razgovarao sam s premijerom Plenkovićem i nisam stekao dojam o odricanju bilo koga, bilo premijera prema manjinama ili manjinskih predstavnika prema premijeru i vjerojatnom mandataru sljedeće Vlade - kaže čelnik SDSS-a.

Hoćete li i vi podržati Plenkovića za mandatara s obzirom na to da je predstavnik mađarske manjine već donio takvu odluku, pitali su ga novinari.

- Više-manje smo svi donijeli odluku, ali konačan stav oko toga ćemo reći nakon zajedničkog sastanka. Takav je naš međusobni dogovor i toga se držimo i mi iz SDSS-a, nema razloga da drugačije govorimo. Bit ćemo jedinstveni u ostvarivanju naših zajedničkih ciljeva i bit ćemo jedinstveni oko odluke koju ćemo donijeti. Čeka nas odluka koja nije laka, ali oko nje ćemo biti jedinstveni kako bismo sačuvali jedinstvo kluba i ostvarivanje interesa zastupnika nacionalnih manjina - rekao je.

Na pitanje kakvo je njegovo mišljenje o dosadašnjem procesu sastavljanja nove Vlade, Pupovac je rekao da će nakon svega "mnogi staviti prst na čelo".

- Nadam se da će ih biti što je moguće više među onima koji će se pitati "gdje mi je bila pamet". Još nije kasno, u jednom trenutku je izgledalo kao da smo ostali bez političke pameti, sada se suočavamo s posljedicama. Neki na jedan, neki na drugi način - rekao je.

image

Milorad Pupovac i Veljko Kajtazi

Darko Tomas/Cropix

Uoči sutrašnjih pregovora o sastavljanju nove saborske većine, premijer Andrej Plenković danas se sastao sa svojim dosadašnjim koalicijskim partnerima iz HNS-a, HSLS-a, HSU-a i HDS-a.

Nakon sastanka, čelnici svih tih stranaka dali su bezrezervnu podršku šefu HDZ-a za sastavljanje nove Vlade.

- Svjesni smo volje birača i da se Domovinski pokret jednostavno ne može zaobići te mora biti dio vladajuće većine. Andrej Plenković dobit će našu podršku za mandatara jer imamo u njega povjerenje da će kao novi premijer ići istim zacrtanim smjerom i da se ni na koji način neće ograničavati postojeća, zagarantirana i visoka razina ljudskih prava u Hrvatskoj, pogotovo prava nacionalnih manjina - rekao je predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.

- Mi dobro razumijemo sve prioritete, sve dvojbe i sve želje svih naših dosadašnjih, kao i naših budućih partnera. I zato sam uvjeren da ćemo već sutra nakon nastanaka s nacionalnim manjinama i s pregovaračima Domovinskog pokreta imati definiranu novu saborsku većinu. Spremni smo na sve moguće odluke Kluba nacionalnih manjina i zato smo pripremili nekoliko različitih paketa suradnje. Uglavnom, jasno je da ćemo imati podršku više od 76 saborskih zastupnika, samo je pitanje hoćemo li na kraju imati podršku 80 ili 83 zastupnika. To ovisi o SDSS-u i njihovom dogovoru s ostalim manjinama - tvrdi izvor iz HDZ-a.

Iz DP-a su nam neslužbeno poručili kako je, prema njihovim informacijama, pet manjinaca, dakle svi osim SDSS-ovih zastupnika, odlučilo podržati vladajuću većinu sastavljenu od HDZ-a i DP-a.

- To je, kako je nama rečeno, gotova stvar i mi tek od utorka u biti počinjemo s pravim pregovorima. Na žalost, izgubili smo čak 17 dana na nešto što se teško mogu nazvati pregovori, jer se odlučivalo samo o jednom našem uvjetu, a za koji su svi u HDZ-u znali da od njega nećemo odustati. Sada se napokon može pristupiti konkretnim programskim pregovorima i valja se nadati da se i to neće oduljiti kao ovi pretpregovori, jer ćemo u tom slučaju biti bliže tehničkoj, nego pravoj Vladi - kazao nam je sugovornik iz DP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 11:28