SPOR SA DRŽAVOM

KONAČNO RJEŠENJE SLUČAJA DAJLA Samostan i 400 hektara zemljišta sud vratio Crkvi

Visoki Upravni sud je poništio odluku iz 2011. godine kojom je taj kompleks vraćen državi
Novigrad, Dajla, 020811.Samostan Dajla smjesten je uz samo more uz cestu na relaciji Novigrad- Umag. Sam samostan je u vrlo derutnom stanju. U centralnoj zgradi pokraj crkve, zadnja upotreba zgrade bila je u svrhu starackog doma. Drugi dioio je osamdesetih godina Istraturist preuredio u uljaru i podrum ali s nastankom nove drzave to im je oduzeto te vraceno crkvi. Sada stoji zakljucano, zapusteno i prazno. Centralni toranj upotrebljava se jedino kao stup za mobitel antenu. Na slici je samostan Dajla Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Sebelic / CROPIX

U sporu između Katoličke crkve i države oko vlasništva nad istarskim samostanom Dajla i pripadajućim vrijednim zemljištem od 400 hektara, pobijedila je Crkva.

Visoki upravni sud je pravomoćnom presudom, donesenom 21. ožujka ove godine, poništio rješenje bivšeg ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića iz kolovoza 2011., kojim je vlasništvo nad Dajlom vraćeno u državne ruke. Potvrdio nam je to izvor iz samog Visokog upravnog suda. Taj sud još uvijek nije i službeno izvijestio javnost o toj važnoj presudi u sporu Crkve i države, niti je sadržaj presude objavio na svojim internetskim stranicama.

Sporna konfiskacija

Podsjetimo, 9. kolovoza 2011. godine ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković donio je rješenje kojim je proglasio ništavnima sve odluke istarskog Županijskog ureda za povrat imovine, donesene u razdoblju od 1997. do 2002. godine, a kojima je samostan Dajla u Istri s vrijednim zemljištem koje mu pripada vraćen Katoličkoj crkvi, točnije Župi Sv. Ivana Krstitelja u sastavu Porečko-pulske biskupije. Ministar Bošnjaković zauzeo je stajalište da vrijedno imanje Dajla uopće nije smjelo biti vraćeno Župi Sv. Ivana Krstitelja jer toj župi nikad nije niti pripadalo.

Sve do 1947. kad su ih jugoslavenske komunističke vlasti konfiscirale, zemljište i samostan bili su u vlasništvu benediktinaca iz Praglie. Slijedom toga, Bošnjaković i njegove stručne službe zaključili su da je za tu imovinu bivša Jugoslavija - a Hrvatska je, kad su posrijedi međunarodni ugovori, njezina pravna sljednica - benediktince iz Praglie već obeštetila kroz Sporazume iz Osima. Bivši je ministar zauzeo stajalište da istarskoj Župi Sv. Ivana Krstitelja ne može biti vraćena imovina koja joj nikada nije pripadala, a za koju su njezini stvarni vlasnici iz Italije već obeštećeni.

Prodaja i komadanje

Na tu je odluku bivišeg HDZ-ova ministra Bošnjakovića ponukao unutarcrkveni spor između Porečko-pulske biskupije, u čijem se sastavu nalazi Župa Sv. Ivana Krstitelja, i Svete Stolice koja je, bijesna zbog načina na koji Porečko-pulska biskupija gospodari Dajlom (rasprodaje komad po komad zemljišta), odlučila oduzeti Dajlu Porečko-pulskoj biskupiji i vratiti je benediktincima iz Praglie u Italiji.

Vlada Jadranke Kosor i nadležni ministar Bošnjaković zaključili su da se povratom istarskog samostana benediktincima, čije je sjedište u Italiji, otvaraju vrata za reviziju Sporazuma iz Osima kroz koje je Titova Jugoslavija obeštetila talijanske vlasnike imovine ostavljene u Istri i Dalmaciji. Iz straha pred revizijom Osimskih ugovora, Bošnjakovć je odlučio poništiti odluke o povratu Dajle biskupiji i vratiti samostan, pripadajuće zgrade i imanje u državno vlasništvo.

Mjesec dana nakon Bošnjakovićeva rješenja papinsko Državno tajništvo je u ime istarske Župe Svetog Ivana Krstitelja tužilo hrvatsku državu Upravnom sudu Republike Hrvatske, a godinu i pol poslije Visoki upravni sud je presudio: Bošnjakovićevo rješenje se poništava i Dajla se vraća Katoličkoj crkvi. Kojim se razlozima sud pri toj odluci vodio, postat će jasno kad tekst presude postane javan.

Nastavlja se projekt

U skladu s tim je sud poništio i sve pravne radnje državnih tijela koje su uslijedile temeljem Bošnjakovićeva rješenja. Od presude Visokog upravnog suda koristi imaju i tvrtke i pojedinci koji su nakon 2002., kad je imanje Dajla vraćeno Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj, od Porečko-pulske biskupije pokupovali komade samostanskog zemljišta. Među njima je i tvrtka Golf Istra Magica d.o.o. iz Buja koja je od Biskupije kupila oko 75 hektara samostanskog zemljišta za gradnju golf-terena i osamdesetak luksuznih vila. Rješenjem ministra Bošnjakovića bili su zamrznuti svi projekti na kupljenom zemljištu, a sadašnjom odlukom Visokog upravnog suda ta tvrtka može nastaviti sa započetim projektom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 18:22