KOMENTAR JELENE LOVRIĆ

KRETENIZACIJA IZBORA Zašto Bandić i Kerum ignoriraju rasprave: Dezerteri sa sučeljavanja su kukavice, ne junaci

'Spremni su platiti brdo oglasa, ali ne i reći što su radili četiri godine'
 Arhiva Cropix, Splitski đir/Facebook

Premda grabi svaku priliku za javno produciranje - pa će tako u trku navući nekakvu vatrogasnu uniformu s nepripadajućim mu oznakama, dijeliti gulaš, pojaviti se na biranju ovoga ili onoga, glumiti posvudušu od jutra do mraka - Milan Bandić bježi od svakog sučeljavanja.

U subotu su svi kandidati za gradonačelnika Zagreba sudjelovali u sučeljavanju u organizaciji jednih dnevnih novina, potom i Platforme 112.

Samo aktualni gradonačelnik nije odgovorio na poziv i nije se pojavio. Zašto čovjek, koji samoga sebe predstavlja svojevrsnim superMilanom, pa bi se, dakle, trebao osjećati nadmoćnim, tako napadno isključuje mogućnost da bi se s protukandidatima mogao pogledati u oči? Ne otkriva li takvo ponašanje nesigurnost i golem, paničan strah od usporedbe? Bandić nije jedini koji eskivira sva sučeljavanja.

Primjetno je da iz takvih situacija dezertira uvijek isti tip političara. Slično se nedavno Božidar Kalmeta oglušio na poziv da se u organizaciji jedne televizije sučeli s drugim aspirantima na funkciju gradonačelnika Zadra.

Kalmetine afere

HDZ-ov kandidat prvo je svoj dolazak uvjetovao nepozivanjem nekih konkurenata, a kad mu ucjena nije uspjela, zakazani je susret ignorirao. Što ostale nije iznenadilo. Dapače, izrazili su puno razumijevanje za njegove razloge. “Kako će se Kalmeta pojaviti na sučeljavanju kad je šporak i pun afera”, rekao je jedan.

Željko Kerum čak se demokratskoj praksi javnog izbornog sučeljavanja bezobrazno narugao. Dok gotovo svi kandidati za splitskog gradonačelnika svakodnevno sudjeluju na raznim tematskim tribinama, on se otvoreno sprda na račun tribina. Tako je neki dan, umjesto pojavljivanja na jednom od sučeljavanja, organizirao dernek u svojim Brdima.

Dok su njegovi izazivači tumačili svoja stajališta o socijalnoj politici i o položaju mladih, on je okretao janjce te publiku častio besplatnom hranom, pićem i Vinkom Cocom, a potom se prošetao Splitom pjevajući sa svitom odvratnu ustašku budnicu o Jasenovcu i Gradiški staroj.

Obiteljska prćija

I Bandić, i Kalmeta, i Kerum bježe od sučeljavanja jer se boje neugodnih pitanja. Svakome od njih svako je javno propitivanje o tome što su u protekle četiri godine radili razlog velike nelagode i strepnje. Jedan je na mutan i kumovski način upravljao Zagrebom, rezultat čega je i više od 200 protiv njega podnesenih kaznenih prijava. Drugi je bio ministar sektora s najviše korupcijskih afera.

Treći je Split pretvorio u prćiju svoje obitelji. Svi su oni braća po suspektnim poslovima i korištenju javnih funkcija za privatne interese. Pokazuju se kao ljubitelji strogo kontroliranih uvjeta. Platit će brda oglasa, ali od sučeljavanja, sjajne prilike za besplatno predstavljanje, bježe kao vrag od tamjana. Vjerojatno su i sami svjesni svojih slabih mjesta.

Dezerteri sa sučeljavanja - kukavice a ne junaci, kakvima se pokušavaju predstaviti - pokazuju duboko nepriznavanje demokratskih pravila igre i podcjenjivanje birača. Biračko tijelo tretiraju isključivo kao praznoglavce koje je lako nasamariti. Za njihov zlata vrijedan glas podvalit će im staklenu perlu i bezvrijednu đinđuvu.

Overdozirani Split

Tako će Bandić u trci za povjerenje Zagrepčana paradirati okružen ili buketom naivnih dama ili blindiran mrkim zaštitarima, koji selektiraju i građane i njihova pitanja.

Kerum koji se mjesecima nije pojavljivao na radnom mjestu gradonačelnika sada je svojom sveprisutnošću overdozirao Split: jaše motor, vozi jet-ski, užurbano podiže križ na Marjanu i spomenik Tuđmanu. Neatraktivne i bezlične kampanje jesu problem, ali još je veći problem kretenizacija izborne utakmice.

Odbijanje važnih sudionika izbora da se pojave na sučeljavanjima siguran je znak manjka njihova bilo kakva ozbiljnog i smislenog sadržaja te višak namjere da birače žedne prevedu preko vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 17:10