KORUPCIJA NA FAKULTETIMA

KRONOLOGIJA U dosadašnjih pet akcija Indeks osuđeno 22 profesora, 6 posrednika i 44 studenta

 Damjan Tadić/Cropix

Akcija "Indeks" pokrenuta je 2007., a do sada je "urodila" s pet optužnica i više desetaka optuženih profesora, posrednika, studenata i članova njihovih obitelj. Do sada je pravomoćno završen samo jedan slučaj u kojem je zbog kupoprodaje ispita na Fakultetu prometnih znanosti na bezuvjetne zatvorske kazne osuđeno devetero profesora i četvero posrednika, dok je 17 ostalih optuženih kažnjeno uvjetno. Osuđeni profesori dobili su i petogodišnju zabranu profesorskog rada.

Indeks 1

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuće presude za 14 optuženika iz slučaja Indeks 1 u kojem su zbog nezakonitih upisa osuđeni profesori, posrednici i studenti.

Prodekan fakulteta Dragan Badanjak osuđen je na dvije i pol godine zatvora, a glavni posrednik Mladen Budor na godinu i šest mjeseci. Profesor Krešimir Somek pravomoćno je osuđen na deset mjeseci uvjetno uz rok kušnje od tri godine. Ostalih 11 optuženika, uglavnom studenata, osuđeno je na uvjetne kazne od pet do deset mjeseci s rokom kušnje između dvije i tri godine.

Indeks 2

Vrhovni sud krajem 2011. potvrdio je veći dio osuđujuće presude u slučaju Indeks 2, u kojem je zbog kupnje ispita na Fakultetu prometnih znanosti na zatvorske kazne bilo osuđeno 9 profesora i 4 posrednika, a 17 ostalih posrednika, studenata i članova obitelji kažnjeno je uvjetno.

Prodekan fakulteta Dragan Badanjak osuđen je pravomoćno na 10 mjeseci zatvora, a glavni posrednik i organizator korupcijskog lanca Mladen Budor na dvije godine i deset mjeseci. Profesori Dražen Kovačević i Josip Zavada osuđeni su na po 10 mjeseci, a profesor Velimir Kolar na šest mjeseci zatvora. Prvostupanjskom presudom najveću kaznu među profesorima dobio je Antun Sertić, a Vrhovni sud zbog bolesti ju je smanjio za četiri mjeseca. Profesor Damir Božićević pravomoćno je osuđen na 17, a kolegica Sanja Marušić na 16 mjeseci. Prof. Ivan Bošnjak dobio je 13 mjeseci, a osuđen je i Jerko Radoš, koji je u međuvremenu umro. Županijski sud oslobodio je profesoricu engleskog jezika Marinu Manucci i posrednika Antu Bilušića, no Vrhovni sud ukinuo je tu presudu i njima će se ponovno suditi.

Indeks 3

Nepravomoćnom presudom Županijskog suda 19 optuženih u slučaju Indeks 3 proglašeno je krivima zbog kupovanja ispita na Ekonomskom fakultetu. Od njih 19, 14 ih je osuđeno na uvjetne kazne, a njih 5 nepravomoćno na zatvorske kazne. Najveću kaznu dobio je posrednik Milan Ćevid, osuđen na dvije i pol godine zatvora, a dva mjeseca manje dobio je prof. Jadranko Grgona. Profesorica i bivša čelnica saborskog Povjerenstva za sukob interesa Deša Mlikotin-Tomić nepravomoćno je osuđena na godinu i dva mjeseca zatvora, a zatvorske kazne izrečene su još prof. Tihomiru Vraneševiću, i to osam mjeseci zatvora, te djelatnici referade Julijani Ljubić, godinu i pol zatvora. Vrhovni sud još nije raspravljao o žalbama na tu presudu.

Indeks 4

Nepravomoćnom presudom Županijskog suda zbog kupnje ispita na Fakultetu prometnih znanosti na 15 mjeseci zatvora osuđen je viši predavač Velimir Kolar, osuđen i u predmetu Indeks 2. Osuđen je i posrednik Ivan Silić, preko kojeg je student Anis Mohamed Omar dva puta 2008. profesoru platio 2300 eura da mu sredi nekoliko ispita.

Indeks 5

Nepravomoćnom presudom Županijskog suda osuđeno je 11 okrivljenih u predmetu Indeks 5, u kojem se zbog kupnje ispita na Fakultetu prometnih znanosti sudilo profesorima, studentima i posrednicima. Osuđeno je 6 profesora, među kojima su ranije osuđivani Damir Božićević i Antun Sertić, dva studenta i tri posrednika, među kojima i Ante Bilušić. I njemu se već sudilo u predmetu Indeks 2, ali je u tom slučaju oslobođen optužbe. Oslobađajuća presuda u predmetu Indeks 5 izrečena je samo studentici Katici Miloš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 03:58