MANJAK U PRORAČUNU

Linić: 'U zadnjih 10 godina trošili smo više nego što smo stvarali. Potrošnju moramo svesti na privatljivu razinu'

 Dragan Matić/CROPIX

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić kazao je da će proračunski deficit u idućoj godini iznositi 10 do 11 milijardi kuna, što je nešto više od tri posto BDP-a, a za taj iznos država se mora zadužiti.

- U proteklih 10 godina trošili smo više nego što smo stvarali i potrošnju moramo svesti na privatljivu razinu, kazao je Linić na skupu Hrvatskih izvoznika, ističući da će manjak u proračunu postojati do 2015. godine, kada će se državane financije stabilizirati.

Da bi se ostvario planirani deficit u u idućoj godini bit će nužno smanjiti rashode, a to uključuje, kako je naveo Linić, rezanje materijalnih rashoda za oko milijardu kuna, te smanjenje izdataka za plaće za oko 600 milijuna kuna. Jedna od nepovoljnih okolnosti u idućoj godini jest činjenica da će država za plaćanje kamata morati izdvojiti oko dvije milijarde kuna više nego u ovoj godini.

Odmah nakon završetka skupa izvoznika ministar financija otišao u Zračnu luku kako bi stigao na let za Tokyo gdje se ovaj tjedan održava godišnja skupština MMF-a i Svjetske banke. Tamo će se sastati i s azijskim ulagačima kako bi im predstavio ekonomske pokazatelje Hrvatske i pukušao ih uvjeriti da kupe hrvatske državne obveznice. Novac za financiranje deficita u idućoj godini tako bi se trebao osigurati na azijskom tržištu.

Od oko 60.000 tvrtki za koje je počeo proces nagodbe, Linić vjeruje da će za njih oko 650 naći rješenje kroz restrukturiranje.

Sve bi trebalo biti gotovo do kraja prvog kvartala iduće godine.

'Vlada rasterećuje gospodarstvo i izvoznike zbog čega trpe građani'

Hrvatska Vlada rasterećuje gospodarstvo i izvoznike kako bi ih učinila konkurentnijim zbog čega sada uglavnom trpe građani, rekao je ministar financija Slavko Linić na današnjem skupu udruge Hrvatski izvoznici o ekonomskim politikama Vlade i očekivanja za 2013. godinu.

Vlada je zatekla 20 milijardi kuna skrivenog deficita što zna svaki potencijalni investitor u Hrvatsku, a ne žele znati jedino građani i dio privrednika, kaže Linić.

Kako su porezi u Hrvatskoj za građane i privredu previsoki, smanjenje deficita novim porezima nije rješenje, pa je Vlada po njegovim riječima prionula smanjenju rashoda, što nailazi na oštre otpore sindikata. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:48