NEVJEROJATNA RASIPNOST

METKOVIĆ PRED BANKROTOM Bivša vlast spiskala 13 milijuna kuna, pojela 6 tona mesa i proputovala pola svijeta

Jelo se, pilo, putovalo dok je gradska blagajna tonula u sve veći minus iz kojega će se kako sada stvari stoje teško izvući
 Admir Buljubašić/CROPIX

METKOVIĆ - Stanje u gradu Metkoviću je alarmantno. Službeno dug je premašio 12,8 milijuna kuna a neslužbeno radi se o još barem desetak milijuna kuna dugovanja prema dobavljačima, koje tek treba utvrditi i evidentirati.

Bivša vlast trošila je na sve strane. Jelo se, pilo, putovalo dok je gradska blagajna tonula u sve veći minus iz kojega će se kako sada stvari stoje teško izvući. Za troškove reprezentacije posljednjih šest godina potrošeno je 3,7 milijuna kuna u što spada i šest tona mesa, od čega je četiri tone pojedeno u reprezentaciji a dvije tone je u uskršnjim paketima potkraj ožujka, bivši gradonačelnik Stipe Gabrić Jambo dijelio građanima , obznanili su na tiskovnoj konferenciji dogradonačelnici, Nikola Grmoja i Kata Ujdur, dok se gradonačelnik Petrov ispričao zbog bolesti.

- Očito je bivšem gradonačelniku odgovarao opći kaos u gradskim financijama i računovodstvu kako bi se prikrilo nenamjensko trošenje sredstava. Zanimljivo je spomenuti da je u proteklih 16 godina Grad Metković raznoraznim udrugama uplatio oko 25 milijuna kuna, a da je djelatnost udruga koje su s najvišim iznosima participirale u proračunu nepoznata metkovskoj javnosti, istaknuo je Nikola Grmoja posebno apostrofirajući Udrugu uzgajivača koza i ovaca koja je 2010. dobila čak 22. 564 kuna ili Udrugu za održavanje groblja koja je u izbornoj 2009. godini dobila 34.970,00 kuna. Od dvadeset do 60 tisuća kuna dobivale su i udruge proizvođača voća do udruge vinogradara koja je u 2011 dobila 51 tisuću kuna.

FOTO: SRUŠEN STIPE GABRIĆ JAMBO Novi gradonačelnik Metkovića je psihijatar dr. Božo Petrov!

Veliki upitnik nova vlast stavlja i kod korištenja gradskog automobila. Putni nalozi su nepotpuni, nema zapisa o početnim kilometrima i završnim nego samo ukupan broj prijeđenih kilometara, nema nikakve evidencije službenog automobila, nema službenih izvještaja sa putovanja a za određena putovanja nedostaje i dokaza da su se uopće dogodila poput računa za cestarinu, hotel, parking.

U 2012. godini potrošeno je 278.735,43 kuna za isplatu putnih naloga, a u prvih pet mjeseci ove godine 110.304,00 kn. Zanimljivo je da od ukupno 264 naloga u 2012. čak 150 je isplaćeno službenom vozaču grada., a 2013. od 89 naloga 44 su također od istog vozača.

- Od 2005.-2013. godine za benzin je vozaču isplaćeno 2.251.738,86 kn gotovine, što dnevno ispada da je vozač trošio 1.059,64 kuna goriva, zaključila je Katarina Ujdur.

Da se novac trošio namjenski mogle su se isplaćivati plaće zaposlenicima u gradskim ustanovama i podmiriti dio drugih troškova.

Nova će vlast protiv nekoliko bivših dužnosnika podnijeti i kaznene prijave jer nisu vratili mobitele modela „Iphone 5“., premda im je službeno naloženo da to učine. Oni su, a među njima i bivša predsjednica gradskog vijeća Darka Volarević vratili neke neupotrebljive mobitel aparate stare pet do sedam godina.

- Javno pozivamo DORH da posjeti Grad Metković s nadom da će institucije ove države konačno početi raditi svoj posao i da na glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića neće utjecati činjenica da se jedan pouzdanik bivšeg gradonačelnika, a sada kooperativan zaposlenik gradske uprave hvali „kako vozi Bajićev mercedes“ te će stoga biti amnestiran od bilo kakvog progona, zaključio je dogradonačelnik, Nikola Grmoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 22:46