SUĐENJE SLAVICI

MISTERIOZNI POŽAR NA KORNATU Vještak: 'Nitko ne zna što se tamo dogodilo'

ZADAR - Saslušavanjem vještaka zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje koji su izradili numeričku analizu požara na Kornatu, u utorak je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje bivšem šibensko-kninskom zapovjedniku Draženu Slavici.

Voditelj tima, vještak Branimir Matijašević, istaknuo je kako se njihovim vještačenjem, kojim se zapravo, proučavalo kretanje zraka u danim meteorološkim uvjetima, nije mogla potvrditi ni opovrgnuti teza o eruptivnom požaru ili o sagorijevanju nehomogene plinske smjese kao uzroku smrti vatrogasaca.

- Nitko nema odgovora za scenarij koji se tamo dogodio. Spoznaje koje smo dokučili upozorile su nas da nikome ne možemo ništa tvrditi - kazao je Matijašević dodajući kako je bila riječ tek o preliminarnom vještačenju.

- Rezultat prvog dijela rada je bio da moramo ići sa trodimenzionalnom simulacijom i nestacionarnim modelom, no kasnije nismo bili pozivani da izradimo nastavak, naveo je Matijašević. Pojasnio je kako su morali napraviti trodimenzionalni i nestacionarni model simulacije kako bi utvrdili sve parametre koji su utjecali na požar, no da nisu imali sve parametre poput temperature tla.

- U izradi simulacije koristili smo se pretpostavkama, klimatološkim podacima i geometrijom. Naposljetku nismo uspjeli dokazati ni jednu od teza - kazao je Matijašević. Vještačenju je prigovorio Igor Marinović otac stradalog vatrogasca Ivana, kazavši kako u njemu ima puno nelogičnosti poput onih o smjeru kretanja vjetra. Tome je opet prigovorio Čedo Prodanović, odvjetnik Dražena Slavice kazavši kako se uzastopnim pitanjima preispituje stručnost vještaka.

- To ovdje ne dolazi u obzir jer se vještaka proziva za netočnost podataka dobivenih od drugih institucija - zaključio je Prodanović.

Vještak Dubravko Matijašević: 'Podatke o vremenu dobili smo od DHMZ- a'

Stanislav Svidarek, koji je u numeričkom vještačenju obradio geometriju terena u uvali Šipnat, danas je kazao kako je podatke o terenu dobio od geodetske tvrtke Vectra iz Varaždina. „Tvrtka je teren snimila laserom, a osobno na Kornatu nisam bio“. Vještak Željko Tuhović je kazao kako je njegova uloga bila savjetodavna jer je u vrijeme izrade vještačenja bio na specijalizaciji u irskoj, te da je imao zadatak implementirati određene podatke za računalni program. Dubravko Matijašević koji je izradio dio vještačenja koji se ticao podataka vezanih uz vremenske uvjete kazao je kako su podatke o vremenu dobili smo od DHMZ- a. Suđenje se nastavlja 11. prosinca kada će svjedočiti meteorologinja Branka Ivančan Picek, Mirela Čarapina, Hrvoje Jasek i Anica Bajić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 15:36