INDUSTROGRADNJA

NEKRETNINE NA DRAŽBI Građevinski div stanove u Zagrebu prodaje i po 60% nižim cijenama

Industrogradnja svojim vjerovnicima za dugove mijenja parkete i pločice

Industrogradnja grupa, koja se veže uz poduzetnika Josipa Galinca, nedavno je sklopila predstečajnu nagodbu vrijednu oko 830 milijuna kuna, a dio dugova prema vjerovnicima odlučila je vraćati na specifičan način: dio stanova u svojem portfelju prodat će na javnim dražbama, a njihovu cijenu umanjiti za dug koji ima prema vjerovnicima.

To znači da bi vjerovnici stanove mogli otkupiti po mnogo nižim cijenama od tržišne, u nekim slučajevima i 60 posto nižim od zagrebačkog prosjeka koji je oko 2000 eura po kvadratu.

Već je sada u tijeku postupak iskazivanja interesa za kupnju Industrogradnjinih nekretnina. Na javnoj dražbi ponuđena su 24 stana u Zagrebačkoj 76 u Kustošiji i devet stanova u Ulici kralja Zvonimira u Karlovcu.

U ponudi stanova koji Industrogradnja želi prodati na javnoj dražbi jasno je naznačeno koji se dio može platiti gotovinom, a koji prijebojem. Naime, prijebojem se u nekim slučajevima može platiti i do 40 posto ukupne vrijednosti stana.

Jedan od stanova s garažnim mjestom u ponudi Industrogradnje, npr., stoji 89 tisuća eura. Gotovinom se može platiti 55,6 tisuća, a prijebojem 34 tisuće eura. Dakle, ako vjerovniku duguju 34 tisuće eura, za taj iznos umanjit će ukupnu cijenu stana. U tom slučaju, kupac će taj stan od 42 kvadrata platiti oko 1300 eura po kvadratu.

Industrogradnji su nam potvrdili da je to jedan od modela vraćanja dugova vjerovnicima, a iz obavijesti koju imamo, što ju je Industrogradnja uputila jednom svojem vjerovniku, može se iščitati uvjerenje tvrtke da će to biti zanimljiv model za zainteresirane kupce.

“Za krajnje kupce cijena nekretnina trebala bi biti vrlo atraktivna. Naprimjer, stanovi u Zagrebu mogu se kupiti znatno ispod 1500 eura po četvornom metru”, stoji u obavijesti.

No, uz stanove, Industrogradnja će vjerovnicima ponuditi i druge mogućnosti: otkup građevinskog materijala, stolarije, neiskorištene opreme, strojeve, vozila. Vjerovnici dugove mogu naplatiti i angažiranjem Industrogradnje za izvođenje građevinskih radova. Ali na isti način, plaćanjem tih usluga tako da se cijena umanji za utvrđenu tražbinu. Na dražbama mogu sudjelovati i ostali zainteresirani kupci koji mogu od vjerovnika otkupiti tražbinu po cijeni za koju se dogovore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 01:43