REAKCIJE NA PRESUDE

New York Times: 'Pojavile su se i kritike da je Haški sud politički, jer je zapad pomagao Hrvatima i Kosovarima u ratu'

NEW YORK - New York Times osvrnuo se na oslobađajuću presudu koju je Haški sud donio nekadašnjem premijeru Kosova Ramushu Haradinaju, ali i na oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Dnevnik objašnjava kake je u Srbiji oslobađajuća presuda doživljena kao potvrda da je tribunal stvoren kako bi se sudilo Srbima, te da su presude Hrvatima i Kosovarima viđeni kao korak natrag u suđenju Haškog suda.

NYT piše kako su se neizbježno pojavile i kritike, pa i izvan granica Srbije, da su presude pale pod političke utjecaje jer su vojske Hrvatske i Kosova imale podršku zapada. Hrvatska kampanja 1995. godine, piše, bila je planirana uz pomoć aktivnih i umirovljenih američkih vojnih savjetnika, a OVK je surađivala s NATO-om u ratu koji je uspostavio Kosovo kao neovisnu državu.

No, ističe NYT, odvjetnici koji su radili za tribunal rekli su kako je optužnica protiv kosovskih boraca bila slaba od samog početka.

Geoffrey Nice je doveo u pitanje zašto je Haradinaj uopće bio optužen. Odvjetnici u sklopu tužiteljstva upozoravali su u nekoliko prigoda da ne postoji dovoljno dokaza za izgradnju slučaja protiv njega.

No Carla del Ponte je podigla optužnicu protiv Haradinaja, i nazvala ga ‘gangsterom u uniformi’, optuživši ga za zločine protiv čovječnosti, uključujući ubojstva, silovanja, mučenja i progon civila.

Haradinaj je oslobođen svih optužbi 2008. godine, no apelacijsko vijeće je odbacilo oslobađajuću presudu i naložilo ponovno suđenje, obrazložavajući svoju odluku dokazima o raširenom zastrašivanju svjedoka.

Ponovljeno suđenje ponovno je završilo s oslobađajućom presudom. Suci su zaključili kako su se zločini dogodili, no kako nisu našli nikakve dokaze da je Haradinaj sudjelovao u zločinima na bilo koji način. Štoviše, nađeni su dokazi kako je pokušavao spriječiti zločine, piše New York Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 17:10