STROGI UVJETI ZA KOSOVO

NJEMAČKA NAJVEĆA PREPREKA BEOGRADU Srbiji datum za otvaranje pregovora dva dana prije ulaska Hrvatske u EU?

 Dražen Aleksić / CROPIX

U Europskoj Uniji stvara se velik pritisak da se Srbiji dodjeli datum za otvaranje pristupnih pregovora prije nego što Hrvatska postane punopravna članica.

Kako doznajemo iz diplomatskih izvora, pokušava se što je više moguće izolirati Njemačku koja je glavna prepreka za to da se Srbiji dade datum za otvaranje pregovora, odnosno da joj se na sastanku Europskog vijeća 28. lipnja ove godine odredi datum. Ako se to dogodi, bit će to samo dva dana prije očekivanog formalnog stupanja Hrvatske u punopravno članstvo EU.

Neće biti sastanka Josipovića i Nikolića

Unutar Unije već dugo postoje ideje da se, pošto se nešto dogodi s Hrvatskom, nešto treba dati i Srbiji. Prije je bilo i zamisli da se Srbiji da status kandidata nakon što Hrvatska zaključi pregovore. No, Hrvatska je iskoristila svoju priliku, a Srbija nije. Zato sada mnogi u EU misle kako bi za proces proširenja bilo idealno kada bi se Srbiji na summitu u lipnju odredio datum, a Hrvatska ušla u EU dva dana poslije, rekao nam je visoki diplomat jedne države članice EU.

Njegov kolega iz druge države članice izjavio je pak da iza te ideje nije strah da bi Hrvatska mogla blokirati davanje Srbiji statusa kandidata, već samo stvaranje dobre klime za nastavak proširenja sa što više uspješnih odluka.

- Ova je godina ključna za proces proširenja, ulazak Hrvatske u EU stvara momentum koji treba iskoristiti. Ako se Srbiji odredi datum, ako se otvore i pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom, onda ćemo imati paket pozitivnih događaja u vrijeme kada proces proširenja i nije tako popularan - ustvrdio je naš sugovornik iz jedne države naklonjene proširenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:29