BORBA ZA ŽIVOT

Nora čeka rezultate prvih testiranja: Bude li kandidat za eksperimentalnu terapiju, u Philadelphiji ostaje do ljeta

 Ranko Šuvar / Cropix

Sada kada se sve smirilo, Nora Šitum i njeni roditelji mogu se potpuno posvetiti borbi za Norino izlječenje.

Nakon uspješne i razvikane akcije prikupljanja novca za njeno izlječenje u SAD-u i Facebook napada na Dječju bolnicu u Philadelphiji koja je u posljednji čas povećala ukupni traženi iznos na 4,7 milijuna kuna, teško bolesna djevojčica koja je podigla Hrvatsku na noge smještena je napokon u svoju sobu i čeka rezultate prvih testiranja. Osjeća se dobro, a njeni prvi dani u Dječjoj bolnici u Philadelphiji prolaze u pozitivnom ozračju, doznajemo.

- Primili su nas ljubazno i sve je pozitivno - rekla je majka Đana Atanasovska

Glasnogovornica bolnice posljednji se put javnosti obratila još u petak i potvrdila da je Nora Šitum i službeno postala njihova pacijentica te da se pristupilo testiranju kako bi se utvrdilo je li djevojčica kandidat za terapiju T stanicama. Analize će potrajati još koji dan, a najranije u petak Norina će obitelj saznati mogu li Noru liječiti eksperimentalnom metodom koja uključuje terapiju oslabljenim virusom HIV-a.

U bolnici su se složili da do daljnjega neće obavještavati medije o napretku kako bi se liječnici i Norina obitelj mogli posvetiti borbi za njeno ozdravljenje. Za Noru se brinu dr. Richard Aplenc, šef odjela hematoloških malignih bolesti, i dr. Stephan Grupp, koji je prošle godine istom ekperimentalnom metodom izliječio djevojčicu Emily Whitehead.

Bude li Nora kandidat za terapiju, nakon njene primjene u bolnici bi morala ostati oko šest mjeseci, tijekom kojih će biti podvrgnuta kemoterapijama. Istovremeno se akcija prikupljanja sredstava nastavlja jer osim osnovnog iznosa za liječenje trebat će novac za postupke kemoterapije i smještaj roditelja u Philadelphiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 01:05