EKSPLOZIJE U METROPOLI

'OBJE BLAŽEVIĆEVE BOMBE UBILE BI SVAKOG U KRUGU OD TRI METRA' Otkrivamo detalje iz optužnice protiv ponoćnog bombaša

Vojislav Blažević se hvalio: Obučili su me u Švicarskoj, znam obiti svaki sef i napraviti bombu od bilo čega
Zagreb, 140113.Vojislav Blazevic, osumnjiceni za postavljanje dviju bombi u Podsusedu, u pratnji policije napustio je bolnicu Sestara Milosrdnica u Vinogradskoj.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
 Admir Buljubašić / CROPIX

- Znam otvoriti svaki sef. Prošao sam obuku u Švicarskoj. Bombu znam napraviti od bilo čega.

Tako se prema iskazu jednog od 30 svjedoka, njegova poslovnog partnera, u krugu prijatelja hvalio “ponoćni bombaš” Vojislav Blažević protiv kojega je podignuta optužnica zbog dvije eksplozije u zapadnom dijelu Zagreba u siječnju ove godine.

Blažević je, tvrdi svjedok, rekao da poznaje ekipu koja krade odjeću po inozemnim šoping-centrima, koju on od njih otkupljuje i preprodaje po Zagrebu.

Oni su ga u Švicarskoj podučili tajnama otvaranja sefova i izradi bombi. Osim ovog bizarnog detalja, optužnica otkriva kako samo pukom slučajnošću razmjeri eksplozije prve naprave nisu bili fatalni , čemu je posvjedočio pomoćnik vozača teretne lokomotive ispod koje je 9. siječnja ona aktivirana. Naime, lokomotiva se sastoji od dužeg i kraćeg dijela i oba imaju vozačke kabine kako bi se moglo prometovati u oba smjera. Da je kojim slučajem te noći lokomotiva bila okrenuta prema naprijed svojim kraćim dijelom, naprava bi se aktivirala pod vozačkom kabinom, odnosno pod samim sjedalom vozača i njegova pomoćnika. Budući da je bilo obrnuto, učinak, srećom, nije bio fatalan po vozače.

Crvena i žuta žica

Zaslugom vještaka iz Centra “Ivan Vučetić” detaljno su opisane obje eksplozivne naprave i njihov mogući razorni učinak.

Obje su izrađene na isti način: sastojale su se od eksplozivnog punjenja visokobrizantnim vojnoformacijskim trinitrotoluenom, poznatijim kao TNT. Eksploziv je bio povezan inicijalnim sklopom koji se sastojao od elektrodetonatorske kapsule s elektrovodičima i jednim izvorom napajanja, dakle baterijom i improviziranim prekidačem.

U prvoj eksploziji, onoj ispod teretne lokomotive, bilo je između 1200 i 1600 grama TNT-a čija detonacijska brzina iznosi 7000 metara u sekundi. Dodirom kotača lokomotive i improvizirane naprave zatvoren je strujni krug na crvenim i žutim elektrovodičima pa je bomba aktivirana.

Unutarnje ozljede

Vještaci su zaključili da su fragmenti mogli letjeti više od 50 metara, a potpuno sigurna udaljenost za osobe u tom je trenutku iznosila najmanje 134 metra. Analizom je utvrđeno da bi svi ljudi unutar tri do pet metara sigurno poginuli, a u krugu unutar 30 metara mogli biti teško ozlijeđeni.

Detonacijski tlak iznosio je 190 tisuća bara pa bi osobe u neposrednoj blizini pretrpjele unutarnje ozljede i krvarenje iz pluća. Da je vlak kojim slučajem bio putnički, bomba bi ga izbacila iz tračnica, a fragmenti bi probili pod vlaka.

Druga naprava, aktivirana dvije noći kasnije između dva zidića na autobusnoj stanici na Aleji Bologne, imala je manje TNT-a, procjenjuje se oko 200 grama. Fragmenti su letjeli više od 28 metara, a sigurna udaljenost za građane bila je oko 76 metara. Ponovno bi svi unutar tri metra od centra eksplozije poginuli, a svi unutar 16 metara, poput samog Blaževića, bili bi ozlijeđeni.

U bolnici je, i dalje ne jede, ali posjećuju ga prijatelji

Unatoč podizanju optužnice, prijatelji i kolege Vojislava Blaževića nisu uvjereni da je on odgovoran za dvije eksplozije u Zagrebu. Na Facebook stranici, otvorenoj kako bi mu se pružila podrška, pišu kako su ga tijekom ožujka posjećivali u zatvorskoj bolnici.

“Nismo željeli da ovaj posjet prođe kao većina svih dosadašnjih, da ga psujemo i molimo u isto vrijeme da se prihvati klope, da se počne boriti, da surađuje s odvjetnikom...”, pišu prijatelji, dodajući kako ih je dočekao malo namrgođen, ali se ubrzo nasmijao pa su se izgrlili i izljubili.

Šalili su se na račun hrane i zgodnih žena pa pričali o paraglidingu.

“Drago mi je što vas vidim”, rekao im je Vojo, a iz posta se može zaključiti da o eksplozijama nisu pričali.

“Požuri, Care, da završiš s ovim sranjem jer nam svima tamo vani jako fališ”, rekli su mu na odlasku, a Vojo je otišao u svoju bolesničku sobu.

Drugi pišu kako izgleda bolje, iako mršavije, a osim infuzije, popio je malo vode. Hranu i dalje odbija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 11:29