HRVATI IZ NADZORNOG ODBORA POSLALI PISMO VLADI

‘Premijeru, smijenite Aldotta i pomozite Ini!’

 Tom Dubravec / CROPIX

Hrvatski članovi Nadzornog odbora Ine uputili su jučer Vladi pismo u kojem traže smjenu predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta, a neizravno i veći angažman države, kao suvlasnika, u Ini . Informacija je to koja nam je potvrđena kako iz Ininih, tako i iz Vladinih krugova.

- U pismu tražimo smjenu Aldotta, a Vladu upozoravamo na stanje u kompaniji, posebno u segmentu opstanka rafinerija i provedbe projekta GLOCAL, kojim se Ina zapravo integrira u MOL-ov sustav upravljanja - kazao nam je izvor iz Ine.

Još je jučer navodno u igri bila opcija da se Vladi obrate trojica hrvatskih članova Inine Uprave - Niko Dalić, Ivan Krešić i Davor Mayer: oni su od Banskih dvora trebali zatražiti potporu za svoje poteze.

Trojica pobunjenika

Ipak, u hrvatskom je taboru zasad ocijenjeno da su Dalić, Krešić i Mayer već javno rekli sve što su trebali, a da je sada na hrvatskom dijelu Nadzornog odbora da stane iza njih i od Vlade zatraži potporu.

Istup trojice ‘pobunjenika’ u Ininoj Upravi, kao i četvorice članova Nadzornog odbora - Davora Šterna, Maje Rilović, Gordane Sekulić i Damira Vanđelića, treba promatrati u kontekstu pokušaja hrvatske strane da izmijeni Dioničarski ugovor u Ini, te da se hrvatskoj strani daju veća prava u upavljanju kompanijom. Slično su pismo Vladi uputili i početkom lipnja.

Pismo koje su jučer uputili naslovljeno je na ministre Radimira Čačića i Slavka Linića, te na šefa Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladena Pejnovića. To je, tvrde naši sugovornici iz Ininih krugova, prvi korak u pokušaju izmjena Dioničarskog ugovora. U hrvatskom su taboru, kažu nam, svjesni da će se odluka o tome morati donijeti na znanto višoj, političkoj razini, no s neke se točke mora krenuti.

Bez utjecaja

Okidač za najnoviju fazu rata u Ini bile su, čini se, opaske iz Vladinih redova da Ina kaska u realizaciji svojih ovogodišnjih investicijskih planova. Hrvatski su članovi Uprave, naime, suodgovorni za poslovanje kompanije, u kojoj je država, s oko 45 posto dionica, drugi po veličini dioničar, no tvrde kako u stvarnosti nemaju stvarnog utjecaja na poslovanje kompanije.

- U situaciji kada su oni samo fikusi, država ih treba ili abolirati od odgovornosti, ili maknuti s tih pozicija. Treba jasno reći da nije cijela Uprava odgovorna za razvoj Ine - ističe jedan naš sugovornik iz Ininih krugova.

No, iako je pismo hrvatskog dijela Inina Nadzornog odbora novi vrući krumpir kojim premijera Zorana Milanovića čeka na stolu nakon povratka iz New Yorka, čini se da Vlada tu neće moći puno napraviti.

Problem preglasavanja

- Mi tu ne možemo puno učiniti. Ako žele smijeniti Aldotta, oni to pitanje mogu staviti na sjednicu Nadzornog odbora, no bit će preglasani. S druge strane, mi kao suvlasnik kompanije to pitanje možemo otvoriti na Skupštini društva, no i tamo ćemo biti preglasani - kaže naš sugovornik iz Vladinih krugova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 16:39