IZ LONDONA ANA MUHAR

Pusić: 'Sjajno, Britanija će do ožujka ratificirati naš ugovor!'

 Boris Kovačev / CROPIX

NOVO 20:02 - U financijskom središtu Londona City, u Europskoj banci za obnovu i razvoj u tijeku je predavanje Vesne Pusić.

- EU jest drugačije mjesto nego prije 12 godina, ali Hrvatska se također promijenila. Politika se promijenila iz herojske u dosadnu, a to je jako važna transformacija. Umjesto izraza: domovima, neprijatelji, vječnost sada čujemo korisnije pojmove: infrastruktura, ceste... - rekla je Pusić.

LONDON - Vedra prognoza u Londonu danas se nije odnosila samo na onu vremensku, ako je suditi prema sastancima o budućnosti Hrvatske u Europskoj Uniji koje je Vesne Pusić vodila s britanskom vladom.

Premijer Milanović optužio HDZ: 'Ogovaraju Hrvatsku u EU i rade veliku štetu!'

Pojednostavljeni zaključak današnjeg dana je jasan: Ujedinjeno Kraljevstvo podržava ulazak Hrvatske u Europsku Uniju i, prema rijecima ministrice Pusić, proces ratifikacije započet će sutra, a cijela procedura bi trebala završiti u veljači ili ožujku.

- Nema nikakvih političkih prepreka što se tiče podrške Velike Britanije Hrvatskoj u EU - rekla je.

Pusić za FAZ: 'Zadovoljni smo izvješćem Europske komisije, a od Njemačke očekujemo samo pravednu ocjenu!'

Vesna Pusić sastala se s Ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom, ministrom gospodarstva, inovacija i vještina Vinceom Cableom te skupinom zastupnika u parlamentu na sastanku predvođenom od strane grofa od Dundeea, uz prisutstvo britanskog veleposlanika u Hrvatskoj, Davida Slinna.

- Proces ratifikacije uzimamo vrlo ozbiljno jer imamo iskustva s time da ništa nije gotovo dok uistinu nije gotovo - rekla je ministrica Pusić istaknuvši da je do sada 16,5 članica ratificiralo ugovor o pristupanju Hrvatske EU. (Polovica se odnosi na donji dom španjolskog parlamenta koji još nije potpisao.)

Do kraja godine Pusić očekuje da će, s potpisom Francuske, Grčke i Švedske, ukupno 20 članica ratificirati ugovor.

- Jedina zemlja od 27 članica koja je rekla da će biti problema oko ratifikacije jest Slovenija - rekla je. Ekonomsku situaciju u Hrvatskoj ministrica je opisala lošom, a prostor za njeno poboljšanje vidi u investicijama u energetici, transportu, zaštiti okoliša i turizmu. Sa ministrom Cableom razgovarala je o poboljsanju investicijske klime u Hrvatskoj, ponudivši pregled konkretnih projekata Ministarstva gospodarstva.

- Europska unija jedan je od najinovativnijih i najuspješnijih ljudskih izuma. No, što se tiče eura, koji je jedno vrijeme doživljavan kao trofej, bit ćemo oprezni da se ne uguramo u nešto za što nismo spremni - izjavila je Vesna Pusić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 05:33