IZDAVAČI UDŽBENIKA U OŠTROJ KAMPANJI

RAT NAKLADNIKA Profil poklanja dekice, a Školska knjiga vodi nastavnike na večeru

Kompleti udžbenika bit će jeftiniji za 10 do 15 posto ili 300-tinjak kuna jer po novom pravilniku neke knjige više nisu obavezne
Vinkovci, 120809.Po uzoru na druge hrvatske gradove i Vinkovcani su, pritisnuti krizom i odlukom po kojoj vise nema besplatnih udzbenika, zajedno sa svojom djecom vracali i razmjenjivali knjige u svim vinkovackim osnovnim skolama. Na fotografiji: razmjena udzbenika u osnovnoj skoli Antun Gustav Matos.Foto: Damir Glibusic / CROPIX
 Damir Glibušić / CROPIX

Roditelji pola milijuna školaraca ovog će ljeta kupovati nove školske udžbenike po cijeni nižoj od prošlogodišnjih. Razlog za pad cijena, potvrđuju nakladnici, nije u umanjenoj cijeni samih udžbenika, nego u novom pravilniku po kojem neka izdanja poput radnih bilježnica ili zbirki zadataka neće biti obavezna.

Knjige i e-inačice

Točne cijene udžbeničkih kompleta bit će poznate 15. veljače, a iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta stižu procjene o 10 do 15 posto nižim cijenama. Budući da su se prije četiri godine, kad su posljednji put na tržište izbačeni novi udžbenici, kompleti prodavali po cijeni od 500 do 1900 kuna, ispada da bi pojeftinjenje, ovisno o razredu, moglo biti do 300 kuna. Najskuplji komplet, onaj u gimnazijama, mogao bi stajati 1600 umjesto 1900 kuna, okvirna je procjena nakladnika. Veće olakšice osjetit će roditelji osnovaca jer se u većem broju predmeta broj naslova smanjuje s tri na dva. To će ujedno umanjiti težinu školske torbe.

- Kompleti će biti jeftiniji jer učenici primjerice neće morati imati radne bilježnice uz čitanke iz hrvatskog jezika ili zbirke zadataka za matematiku u nižim razredima. Također, bit će dovoljan jedan atlas od petog do osmog razreda - objašnjava Matilda Bulić, direktorica programa školskih udžbenika u Školskoj knjizi.

Nastavnici odlučuju

Pojedinačne cijene udžbenika ne mogu biti jeftinije jer je, objašnjava M. Bulić, u novoj generaciji udžbenika napravljen iskorak u kvaliteti. To je povećalo cijenu izrade udžbenika koji su, tvrde u najvećoj izdavačkoj kući, napredovali metodički i vizualno.

I u nakladničkoj kući Profil kažu da će smanjenje broja izdanja po udžbeničkim kompletima neizbježno dovesti do nižih cijena, no da precizne procjene u ovom trenutku nisu moguće.

Jučerašnjom objavom popisa odobrenih udžbenika počinje kampanja prema nastavnicima koji bi samostalno trebali odlučiti po kojem će od ponuđenih udžbenika 65 nakladnika raditi na nastavi. Kako je na snazi antikorupcijski sporazum koji nakladnicima organičava nabavnu vrijednost promotivnih darova, koja ne smije biti veća od sto kuna, na tržištu se od Božića igraju razne marketinške igre. Tako je, primjerice, Profil osmislio promotivni paket koji dijeli nastavnicima, a koji uz kalendar sadrži i manju plavu deku s Einsteinovim citatom: “Nemam talent, samo sam strastveno znatiželjan”. Konkurencija im je na ovakvoj donaciji zamjerila jer u dekici ne vidi edukativni karakter. Direktor Profila Daniel Žderić tvrdi pak da je nabavna vrijednost tog poklona nekoliko kuna, te da time poštuju antikorupcijski sporazum, a da su dekice namijenjene nastavi u prirodi.

Edukacija u restoranu

S druge strane, manji nakladnici tvrde da se po rubu potpisanog sporazuma šeta Školska knjiga, jer je za nastavnike nedavno organizirala edukativni skup te ih nakon toga odvela na večeru u restoran. “Nema ništa edukativno u restoranu”, bune se konkurenti. Ministarstvu je na popis udžbenika uvrstilo ukupno 3451 naslov, od kojih je 48 posto novoodobrenih. Nakladnici su sami povukli oko 1000 izdanja. Udžbenike je prosuđivalo čak 340 povjerenststava s po tri člana u svakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 08:35