TAJNO GLASOVANJE

Sabor će sutra iz trećeg pokušaja probati izabrati članove Povjerenstva za sukob interesa

Tijelo koje bi trebalo nadzirati jesu li državni dužnosnici u sukobu interesa te kažnjavati one koji se ogriješe o Zakon, ne funkcionira već gotovo dvije godine
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Sabor bi sutra, iz trećeg pokušaja trebao konačno izabrati Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa . Tijelo koje bi trebalo nadzirati jesu li državni dužnosnici u sukobu interesa te kažnjavati one koji se ogriješe o Zakon, ne funkcionira već gotovo dvije godine otkada je donesen novi Zakon, a u listopadu 2011. ostali su su i bez kvoruma za odlučivanje. Stoga je osnivanje Povjerenstva dočekalo novu vlast kojoj je također trebalo više od godinu dana da predloži kandidate.

Saborski odbor za izbor i imenovanja danas je utvrdio uži izbor od 10 kandidata te bi sutra na plenarnoj sjenici trebalo biti izabrano pet članova Povjerenstva. U uži izbor ušli su Tatijana Vučetić i Dalija Orešković za predsjednice Povjerenstva te za članove Boris Spudić, Zrinka Tukić, Željko Rupić, Marko Gotovac, Sandra Pernar, Branka Vukačević Gregić, Davorin Ivanjek i Ana Raić Knežević.

No, budući da je glasovanje tajno i da svaki kandidat da bi bio izabran mora dobiti najmanje 76 glasova, ishod izbora je još uvijek neizvjestan. Osim toga oporba je danas na Odboru bojkotirala utvđivanje liste kandidata jer im je, tvrde, vladajuća većina jednotrano, bez konzultacija, nametnula deset imena i od njih se samo očekivalo da to podrže.

Podsjetimo kako HDZ-ova vlast nije iz dva pokušaja uspjela izabrati Povjerenstvo jer tadašanja oporba također bojkotirala njihov izbor, a vladajući nisu dovoljno disciplinirali svoju većinu te kandidati nisu uspjeli dobiti natpolovičnu većinu glasova.

Inače, mjesto člana Povjerenstva zasigurno je među najpoželjnijim radnim mjestima. Posao je siguran pet godina koliko traje mandat, a plaća od 13 tisuća kuna do čak 16 tisuća za predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 13:41