SUĐENJE ZA NAJVEĆU KORUPCIJSKU AFERU

Sanader: Barišićev iskaz je fikcija i bajka. Tako nisam vodio ni stranku ni Vladu!

Iz iskaza koje je bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić krajem 2010. i 2011. dao USKOK-ovim istražiteljima, a koji se danas čitaju ili pregledavaju na suđenju u slučaju Fimi - Media, doznaje se da je Barišić, čak i u vrijeme kada je bio državni tajnik i ravnatelj Carinske uprave bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu služio kao 'poštar' koji mu je, često i doma, donosio milijune izvučene iz državnih institucija i tvrtki
 Damjan Tadić / CROPIX

NOVO>>>> 12:45 - Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader te njegov nekadašnji glasnogovornik Ratko Maček prigovorili su danas pročitanim iskazima bivšeg rizničara HDZ-a Mladen Barišić koji je USKOK-ovim istražiteljima priznao da je novcem državnih poduzeća i institucija izvučenim preko marketinške agencije "Fimi media" punio HDZ-ov "crni fond".

- Slušajući sadržaj iskaza doživio sam to kao fikciju, odnosno bajku, jer na način kako to opisuje Brišić, niti sam vodio stranku, a ni vladu, kazao je Sanader na zagrebačkom Županijskom sudu, ističući da u cijelosti prigovara istinitosti Barišićevih iskaza koji je pred sudskim vijećem rekao da će se braniti šutnjom pa su njegovi iskazi čitani, a prikazana je i video snimka njegovog ispitivanja u USKOK-u.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović kazao je da je Barišić neistinito teretio njegovog branjenika kako bi za sebe ishodio povoljniji položaj. Takav se zaključak, dodao je, nameće i zbog činjenice da je Barišić ispitivan čak 19 puta.

- To je u najmanju ruku neuobičajeno, a kada se to dovede u vezu sa sadržajem iskaza obrana ima opravdanog razloga sumnjati da postoje posebni odnosi drugooptuženog i USKOK-a, odnosno da se to može smatrati kao sprega, kazao je Prodanović.

I Mačekov je odvjetnik Tihomir Rubeša istinitosti iskaza prigovorio u cijelosti, a posebno Barišićevoj tvrdnji da je Mačeku dao 415 tisuća eura kako bi pokrio troškove Osječke televizije.

- Sadržaj iskaza upućuje da se ne radi o obrani jer ne iznosi teze kojima bi odgovorio na inkriminacije već je sadržaj iskazivanja daleko više od toga, ustvrdio je Rubeša.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Željka Mostečak kazala je da su neprihvatljive tvrdnje obrane o sprezi Barišića s USKOK-om, jer je njegovo ispitivanje u cijelosti provedeno u skladu sa zakonom. Barišić je, osim toga, cijelo vrijeme svjedočio u nazočnosti odvjetnika koji ga zastupaju i dalje tijekom postupka, dodala je Mostečak.

Današnje je ročište završeno, a nastavlja se sljedeći ponedjeljak, 23. travnja.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

12:10 - Barišić tvrdi da nije znao detelje kako je Fimi Media radila, ali zna načelne primjere iz razgovora s Jurak i drugima, javlja tportal.hr . Kaže da je bio prijatelj s Jurak i da su zajedno provodili godišnje odmore. Tvrdi da mu se jednom požalila kako su neke privatne tvrtke tražile da joj ispostave fiktivne fakture za poslove koji nikada nisu bili odrađeni. Rekla je da su te tvrtke opravdavale te fakture željom da pomognu HDZ-u, a navodno mu Jurak nikada nije rekla koje su to tvrtke.

Što se tiče odnose s Ivanom Mravkom, kaže da je od zeta koji je radio u HEP-u dobivao informacije što se tamo događa. Mravak je volio reći da za njega postoji samo jedna osoba kojoj odgovara i da je to Sanader. Kaže da je s Mravkom morao kontaktirati kada mu je to naredio Sanader, a da se inače nisu čuli, javlja tportal.hr.

- Mravak me molio jednom da Sanaderu dostavim popis trgovačkih društava koja su se javljali na javni natječaj kako bi Sanader odabrao društvo koje bi prošlo na natječaju za HEP.

Govoreći o kupnji Sanaderovih BMW-a, Barišić je posvjedočio da su oba automobila izgledala isto (kako se ne bi primjetila promjena automobila) i da su kupljena direktno od proizvođača u Njemačkoj. Kaže da je u to vrijeme bio bolestan pa da ne zna detalje, ali zna da su automobili plaćeni sa stranačkog računa i da su nakon objave afere u medije automobili vraćeni proizvođaču.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

12:00 - Opsežan iskaz sutkinja Ivana Čalić nastavila je čitati i nakon pauze, javlja tportal.hr. Barišić je pojasnio svoju ulogu kao rizničara stranke, kaže da su ga pogrdno nazivali 'torbarom' sve dok se nije uveo pojam 'rizničar': 'Ja sam imao uvid u financije koje sam osobno priskrbio - donacije i novac iz Fimi medije, te novac koji sam priskrbio od Ivana Mravka.'

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

11:00 - Stanka. Ročište se nastavlja u 12:00 sati.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

10:40 - 'Svima je bilo jasno da Fimi Media mora raditi, iako Sanader to nije tako javno izrekao, već u smislu sugestije. No, svi su znali da on ne tolerira neposluh i da se za manji nepsoluh može izgubiti položaj. I meni je bilo važno da ga nekim svojim činom ne razljutm, a bio sam mu blizak. Njegove su se želje izvršavale, ništa se nije preispitivalo. Bilo im je jasno s kakvom će ih lakoćom smjeniti. On je jedini o tome odlučivao. Svi su na važnim funkcijama jako dobro to znali, i meni je bilo bitno ono što mi Sanader naloži. Nitko niti jednu lipu nije mogao potrošiti bez njegova odobrenja', svjedočio je Barišić, javlja tportal.hr.

'Nevenka Jurak mi je od 2005. godine do danas u ruke dala oko 32 milijuna kuna, no o tome nisam vodio evidencije niti sam imao potvrde. Najveći dio novca od mene je uzeo Ivo Sanader. 2009. godine sam mu u kuću odnio 2 milijuna eura jer me je tražio da prikupim koliko god novca mogu. Rekao je da mu je novac potreban zbog lobiranja za pregovore za ulazak u Europsku uniju.

Barišić je rekao da se krajem Sanaderova mandata ozbiljno razbolio, dobio karcinom kojega je operirao u Austriji. Tada se htio povući iz politike, ali Sanader nije za to imao sluha: 'I dalje me je tražio da obavim određene telefonske razgovore. Često mi je naređivao da mu organiziram sastanke...'

- Nakon što je otišao s vlasti, Sanader me više nije kontaktirao, više mu nisam bio bitan i to me osobno povrijedilo', rekao je Barišić u detaljnom iskazu USKOK-a. Božo Biškupić mu je, kaže, konstantno govorio da on preuzme veći dio posla jer je 'mlađi i ljepši'.

Nakon Sanaderova odlaska u sefu (crnom fondu) ostalo je 300.000 eura i 2 milijuna kuna u buntovima po 100 novčanica vezanim gumicama: 'Sanader me nakon predaje vlasti Jadranki Kosor pozvao s njima na sastanak. Ja sam to shvatio kao primopredaju rizničara. Kada je čula koliko je novca ostalo u sefu nije tokomentirala. Sanader joj je rekao da se izbori ne mogu dobiti iz redovnih primanja i da iskoristi taj novac za predsjedničku kampanju. Samo je jedna trećina sredstava bila legalna i Kosor je tada na tu spoznaju djelovala uplašeno i nije ništa komentirala. Meni je tada bilo jasno da je to kraj i moje političke karijere. Moj je dojam bio da Kosor i Branko Bačić nisu znali što s tim novcem i dugo nisu htjeli primiti taj novac. Nakon nekog vremena su mi rekli da predam novac u stranku i ja sam to učinio.'

Ivo Sanader je, kaže Barišić, uveo i običaj da se ženskim članovima stranke dva puta godišnje osigura novac za obnovu garderobe koja se kupovala u Sisciji, Herucu, itd., prenosi tportal.hr.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

10:00 - Sud pregledava snimku ispitivanja Barišića od 29.9.2010. godine u USKOK-u, javlja tportal.hr . Prilikom tog ispitivanja istražiteljicama je rekao da je zaposlen kao ravantelj Carinske uprave te da ima titulu državnog tajnika za što je dobivao plaću 15.000 kuna. Naveo je da je udovac i da ima jedno dijete, da živi u stanu pod kreditom koji nije na njegovo ime. Stan je u vlasništvu Hypo consultinga, a on za njega plaća kredit. Posjeduje osobni automobil marke BMW kojemu nije znao vrijednost a također je kupljen na kredit. Drugih nekretnina i pokretnina tvrdio je da ne posjeduje.

Nakon upoznavanja s pravima, Barišić je u rujnu 2010. rekao: 'Ja sam danas nakon uhićenja ostao u šoku i nevjerici, u potpuno sam rastrojenom psihičkom stanju i s odvjetnicima sam dogovorio da neću iznositi obranu.'

Sljedeće ispitivanje u USKOK-u dogodilo se 28.10.2010. godine kada se Barišić branio šutnjom nakon čitanja optužbi koje su mu se stavljale na teret. Prvi put je odlučio iznijeti obranu 3.11.2010. godine, taj iskaz je pročitala sutkinja:

- Ja sam član HDZ-a, moj status je u stranci bio takav da nisam imao politički status i nisam sudjelovao u donošenju odluka stranke. Od 1992. godine radim u Carini i tada sam upoznao Sanadera koji je bio povratnik iz Austrije. On je imao zakonskuu povlasticu unijeti iz Austrije neke stvari bez plaćanja poreza, ja sam mu pomogao i tu smo se zbližili. Pili smo kave, ali nisam mu dolazio u kuću. U periodu od 2002. godine, kada se moja supruga razboljela i umrla od karcinoma, nazvao me Sanader i ponudio mi da se više angažiram u stranci kako ne bi mislio na tragediju. Htio mi je pomoći. Od njega sam dobivao razne zadatke - od popravljanja prostorija stranke pa nadalje. Nitko mi osim Sanadera nije ništa naređivao. Stranka je u početku bila u dugovima i sredstva iz proračuna nisu bila dostatna. Od 2003. godine do 2004. godine radio sam na financijskom ojačanju stranke - konkretno, tražio sam od prijatelja poduzetnika da finacijski pomognu stranci za što bi dobili službenu zahvalnicu HDZ-a. U to vrijeme sam se osobno angažirao da se stranka vrati na vlast kako bi dobio svoj posao natrag. Na tim izborima pobjedio je Sanader koji me kasnije predložio za rizničara stranke. (...) Sanader je u mene imao puno povjerenje i zato me je postavio za rizničara da bi imao potpunu kontrolu nad novcem. Zamjenik mi je bio Božo Biškupić. HDZ je imao agenciju Max Mediju od koje je HDZ imao više štete nego koristi a njoj je na čelu bio Franjo Maletić, sadašnji direktor Vjesnika. Tada sam upoznao Nevenku Jurak koju dugo poznajem, a tada je bila u teškoj financijskoj situaciji. Počela se baviti marketingom i žalila se na veliku konkurenciju. Ja sam se stoga sjetio Nevenke Jurak kada je trebalo osmisliti financiranje stranke misleći da joj stranka može puno pomoći. Mislio sam kako bi bilo dobro da stranka pomogne Fimi mediji, a da Fimi medija pomogne stranci tako da odvaja dio novca za HDZ. Sanader je na to pristao i osobno je kontaktirao neke predsjednike uprava, sjećam se konkretno Josipa Protege iz HPB-a, i tražio ih da posluju s Fimi medijom. Kasnije sam ja postao osoba kojoj su se predsjednici Uprava javljali, ja sam zapravo bio samo poštar i izvršitelj zadataka koje sam dobivao od Sanadera', govorio je tada Barišić i pojasnio kako su Sanader i Milan Bandić dogovorili funkcioniranje televizije Z1.

- Društvo Sljeme produkcija osnovano j jer je HDZ imao 50 posto upravljačkih prava, a Nevenka Jurak je imala ekskluzivno pravo oglašavanja, rekao je Barišić USKOK-u, prenosi tportal.hr .

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

9:55 - Bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, koji je priznao USKOK-ovu optužnicu da je novcem državnih poduzeća i institucija izvučenim preko marketinške agencije Fimi media punio HDZ-ov "crni fond", danas nije želio iznositi svoju obranu na zagrebačkom Županijskom sudu ističući da će se braniti šutnjom.

"Koristit ću svoje zakonsko pravo i braniti se šutnjom", kazao je Barišić pred sudskim vijećem sutkinje Ivana Čalić koja ga je, kao prvog od četiri optuženika koji su priznali nedjelo, pozvala da iznese svoju obranu.

Budući da Barišić nije želio svjedočiti na glavnoj raspravi sudsko vijeće odlučilo je pročitati njegove ranije iskaze iz istrage i pregledati snimke ispitivanja u USKOK-u.

Sutkinja Čalić kazala je da će se iskazi čitati odnosno pregledavati kronološki, počevši od snimke Barišićeva prvog svjedočenja u USKOK-u 29. rujna 2010.

Prema dijelovima Barišićevih iskaza iz istrage koji su ranije objavljeni u medijima HDZ-ov rizničar, koji je bio i državni tajnik u Ministarstvu financija te ravnatelj Carinske uprave, je kao pouzdanik bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera čelnike državnih tvrtki upućivao na poslovanje s Fimi medijom. Nakon sklapanja ugovora novac je navodno i osobno u kuferima nosio Sanaderu.

Nakon Barišića suđenje HDZ-u, bivšem predsjedniku te stranke Ivi Sanaderu i nekadašnjim stranačkim dužnosnicima u slučaju "Fimi media" nastavit će se ispitivanjem ostalih optuženika koji su priznali krivnju.

Uz Barišića to su bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević, vlasnica marketinške agencije "Fimi media" Nevenka Jurak te predstavnica njene tvrtke Marica Ivanković koja na sudu zastupa "Fimi mediju" kao pravnu osobu.

Tvrdnje tužiteljstva da su iz državnih agencija i tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna odbacili su prvooptuženi Sanader, njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček te predstavnik i obrana HDZ-a koji tvrde da je "crni fond" nastao bez znanja stranačkih tijela.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

8:39 - Suđenje HDZ-u, bivšem predsjedniku te stranke Ivi Sanaderu i nekadašnjim stranačkim dužnosnicima u slučaju Fimi medija nastavit će se ispitivanjem optuženika koji su priznali da su državnim novcem punili HDZ-ov crni fond . Sudsko vijeće odlučit će hoće li se njihovi iskazi pročitati, ili će se pogledati snimke, ili će iskazivati u sudnici.

Krivnju su priznali bivši stranački rizničar Mladen Barišić, blagajnica Branka Pavošević, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak te predstavnica te tvrtke Marica Ivanković.

Tvrdnje tužiteljstva da su iz državnih agencija i tvrtki izvukli 87,8 milijuna kuna odbacili su prvooptuženi Sanader, njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček te predstavnik HDZ-a Damir Sesvečan i obrana HDZ-a koji tvrde da je crni fond nastao bez znanja stranačkih tijela.

Obrana Ive Sanadera nije htjela držati uvodni govor. Čeka da tužiteljstvo iznese dokaze.

Sanaderov branitelj Čedo Prodanović smatra da imaju pravo na naknadnu pamet. I Mačekova obrana najavila je da će uvodne govore održati nakon što tužiteljstvo izvede dokaze, pri čemu zadržava pravo i da eventualno odustanu od pojedinih dokaza, piše HRT .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 14:04