DOKTOR IZ NJEMAČKE

'SEVERININE SU USNE LOŠ POSAO. ONAJ TKO IH JE OPERIRAO TREBAO SE VIŠE POTRUDITI' Tvrdi ugledni plastični kirurg

Beograd, 300313.Kombank arena.Severina odrzala koncert u Kombank areni u sklopu svoje turneje Dobrodosao u klub 2013.Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX
 Peđa Milosavljević / CROPIX

Pacijenti koji mu dolaze iz Njemačke, ali i cijelog svijeta, neizmjerno su mu zahvalni i zovu ga “umjetnik sa skalpelom”. Riječ je o 62-godišnjem Šibenčaninu dr. Željku Zeniću, plastičnom kirurgu iz Offenbacha, koji je promijenio izgled mnogim bogatim i slavnim osobama. Kako kaže, “zanat” je izučio kod najboljih njemačkih kirurga, počevši od profesora Grundmanna do čuvenog plastičnog kirurga prof. dr. Nevena Olivarija u Kölnu, zatim prof. Tiziana i Milezija, sve samih liječničkih veličina, piše Slobodna Dalmacija.

Posebno je zanimljivo to što je spreman svoje usluge besplatno ponuditi šibenskoj bolnici.

− Prije nekoliko godina u Šibeniku sam s kolegama organizirao akciju prikupljanja novca za obnovu pročelja zgrade gradskoga kazališta na Poljani. Imam ideju, mogućnosti i voljan sam i sada organizirati akciju za našu šibensku bolnicu. Spreman sam u Šibenik dovesti i poznate kolege plastične kirurge, među kojima i uglednog profesora Ninkovića iz Münchena koji je svojedobno liječio Ivicu Račana. Svi oni pomogli bi tako što bi besplatno operirali te bi se tako prikupio novac za kupnju nekih prijeko potrebnih uređaja. Ja sam spreman, neka mi se samo jave kolege iz šibenske bolnice i stižem s ekipom − optimistično kaže dr. Zenić, kojega smo zamolili da nam komentira izgled nekih naših zvijezda.

− Severina je imala problema s usnama, puno su joj bile natečene. Prava šteta, lijepa je i onaj tko je obavio operaciju trebao se više potruditi. A i Stavros se izmijenio, kažu pomladio... Često mi dolaze i naši poznati, a zanimljivo je da obično dođu kad se nađu u problemima i kad ih drugi “isfušaju”. Nedavno sam operirao jednu našu poznatu zvijezdu kojoj je malo tko više mogao pomoći. Dao sam si truda i sada je zadovoljna. No, ne pada mi na pamet, kao kolegama u Hrvatskoj, otkrivati imena svojih pacijenata. Takva mi reklama ne treba, a ionako imam pune ruke posla jer malo tko ne želi biti mlad i lijep.

Premda u Njemačkoj radi dugi niz godina, iz Hrvatske je otišao jer nije dobio pravu priliku.

− Kad sam završio medicinu u Zagrebu, nisam ovdje mogao napredovati, tako da se nisam dugo dvoumio kad sam dobio ponudu iz Njemačke. Nijemci vam daju velike mogućnosti da naučite, da preuzmete odgovornost, dok se u našim bolnicama liječnicima koji su na specijalizaciji ne pruža mogućnost da samostalno rade. Tako ne mogu puno naučiti, a onda i kad završe specijalizaciju, dođu u bolnice pa se tek onda uče na pacijentima, što baca jako lošu sliku na bolnice. Na posljetku, i specijalizacija u Njemačkoj traje šest godina, a ne, kao prije kod nas, četiri godine − govori liječnik.

− U Hrvatskoj imamo dobrih plastičnih kirurga, ali i puno medijski razvikanih liječnika koji se zapravo uče raditi na ljudima, a to je neprihvatljivo. Važno im je da svaku operaciju i osobu “prijave” u medijima. Inače, u Hrvatskoj je problem što se plastičnom kirurgijom bave i specijalisti za uho, grlo i nos, što je u Njemačkoj neprihvatljivo. Stoga nije ni čudno da ima mnogo “fuša”, pa čak i da im pacijenti preminu tijekom ili nakon operacije, koje se obavljaju u neadekvatnim uvjetima. To su dobro regulirali Amerikanci i Brazilci, koji su svojim specijalistima ORL-a jasno rekli da nemaju što tražiti u plastičnoj kirurgiji. Što se tiče plastične kirurgije, Hrvatska je još uvijek daleko od Europe, osim cijena, koje su znatno povoljnije, i za 50 posto u odnosu na Njemačku. Primjerice, silikonski umeci u Njemačkoj koštaju 500 eura, a u Hrvatskoj 250 eura, dok botox ovdje košta 430 eura, a u Hrvatskoj 200 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 00:12