NIJE BILO OZLIJEĐENIH

Šok u Svincima kod Trogira: S helikoptera HRZ-a se odvojio komad lima i pao u dvorište kuće

Metkovic, 110812Helikopter HRZ-a MI-8 gasi pozar koji se siri brdima blizu mjesta Komin a za gasenje uzima vodu iz rijeke Neretve kod Opuzena.Na slici: Helikopter HRZ-a uzima vodu iz Neretve. Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
 Ivo Ravlić / CROPIX / CROPIX

U mjestu Svinca kod Trogira u ponedjeljak oko 20 sati dogodio se incident u kojem na svu sreću nije bilo ozlijeđenih, javlja Slobodna Dalmacija .

Nakon prelijetanja helikoptera, najvjerojatnije HRZ-a, u dvorište obiteljske kuće 69-godišnjeg Josipa Radića, na adresi Rinčići 1, pao je komad lima koji se odvojio od helikoptera. Josip se nalazio dvadesetak metara od mjesta pada, u blizini svoje štale. Lim je dužine oko metar i po i širine 30 centimetara.

Policija vrši očevid ovog događaja te će se tek onda saznati što se dogodilo.

Reagiranje MORH-a: Morali smo tuda letjeti

Vezano uz navode objavljene na nekim internetskim portalima, objavljujemo sljedeće reagiranje:





Tijekom jučerašnjeg dana, 13. kolovoza 2012. godine, zbog brojnih požara duž obalnog područja sve raspoložive protupožarne snage HRZ-a intenzivno su djelovale cijeli dan.





Tijekom izvršenja zadaće gašenja požara na otoku Sestrunju došlo je do oštećenja protupožarnog vjedra. Posada helikoptera prekinula je izvršenje zadaće, nakon čega je izvršila prelet s oštećenim vjedrom na aerodrom u Zemuniku Donjem, gdje je zamijenila vjedro te je gašenje požara na otoku Sestrunju nastavila s drugim vjedrom.





Predvečer, druga posada helikoptera tijekom izvršenja zadaće prevoženja posada kanadera, preuzela je oštećeno vjedro i od 19,00 do 20,00 sati izvršila prelet do matičnog helidroma u Divuljama.





Tijekom leta posada je izbjegavala nadlijetanje naseljenih mjesta i kuća.





Prilikom preleta između Primoštena i Marine, zbog intenzivnog zračnog prometa, a prema uputi Hrvatske kontrole zračne plovidbe, posada helikoptera morala se pomaknuti na južnu stranu magistrale prema Marini i prilikom preleta pokraj mjesta Svinca došlo je do otpadanja dijela navedenog oštećenog protupožarnog vjedra.





Dio koji je otpao nalazi se na dnu vjedra i služi kao podloga za prevoženje protupožarnog vjedra viličarom. Obzirom da je helikopter na helidrom u Divuljama sletio po mraku, posada nije znala da je došlo od pada dijela protupožarnog vjedra, odnosno po mraku nije bilo moguće vizualno utvrditi da je dio vjedra otpao.





S poštovanjem,





Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 19:41