AKCIJA HSP-A

'SUŽIVOT SE NE MOŽE POSTIĆI ĆIRILICOM' Više od 4300 Vukovaraca potpisalo peticiju

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Više od 4300 građana Vukovara potpisalo je peticiju protiv uvođenja srpskog jezika i ćirilićnog pisma u grad na Dunavu. Peticiju je organizirao HSP Ante Starčević , a njome traže desetogodišnji moratorij na uvođenje dvojezičnosti u Vukovar.

- Smatramo da popis stanovništva iz 2011. godine ne pokazuje stvarnu nacionalnu strukturu u Vukovaru. Nekoliko tisuća Srba samo fiktivno žive u Vukovaru. Oni žive u Srbiji i samo jednom mjesečno dolaze po dječji doplatak, stipendije i mirovine. Zato tražimo da se provede revizija popisa stanovništva - rekao je predsjednik vukovarskog HSP-a Marijan Pavliček koji je peticiju sa 4343 potpisa Vukovaraca danas predao predsjednici stranke i saborskoj zastupnici Ruži Tomašić koja će peticiju uručiti šefu Sabora Josipu Leki sa zahtjevom da se o toj temi otvori saborska rasprava.

- Nismo mi protiv Srba i dvojezičnosti već protiv ćirilice u Vukovaru. Nije problem ćirilica već simbolika koju ona predstavlja u tom gradu s ratnim traumama. Nemojmo otvarati stare rane. Suživot se u Vukovaru ne može postići ćirilicom i silom. Prije toga treba rješiti druge probleme koji su puno važniji poput povratka opljačkane kulturne baštine, kažnjavanja ratnih zločina, stvaranja uvjet za ostanak mladih - rekla je Tomašić.

Njezin kolega Tomislav Džanak, inače predsjednik Gradskog vijeća Vukovara koji je dao ostavku na tu funkciju uoravo zbog najava o ćirilici, tvrdi da su netočne tvrdnje kako je Vukovar svojim Statutom propisao uvođenje dvojezičnosti.

- Da je to tako onda bi srpska manjina zatražila uvođenje ćirilice još 2009. kad je Statut donesen – kaže Džanak.

- Pravo na dvojezičnost u Vukovaru, podsjetimo, proizlazi iz Ustavnog zakona o pravu nacionalnih manjina prema kojem se mora omogućiti ravnopravna upotraba jezika i pisma one manjine koja čini najmanju trećinu stanovništva u nekom gradu ili općini. Popis stanovništva je pokazao da u Vukovaru danas živi trećina Srba te je Vlada najavila da će biti uvedena ćirilica.

Pravaši iz Vukovara međutim smatraju kako popis nije realan zbog čega su i pokrenuli poticiju kojom traže odgodu uvođenja dvojezičnosti u Vukovar.

- Najmanje 3 do 4 tisuće Srba uopće ne žive u Vukovaru. Dvojezičnošću se samo želi provocirati i stvoriti od Vukovara srpski grad. Ako dođe do nasilnog provođenja dvojezičnosti za to će biti isključivi krivci premijer Zoran Milanović, ministar uprave Arsen Bauk i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo – poručuje Džanak.

'To bi bilo kao da talibani stave natpise na arpskom pored razrušenog WTC-a!'

I saborsku raspravu o Izmjenama zakona o cestama dio je zastupnika oporbe iskoristio kako bi se pobunio protiv uvođenja ćirilice u Vukovar. Sve je potaknuo HDSSB-ov Zoran Vinković koji je rekao da ne treba studija o opravdanosti Pelješkog mosta jer je to isto kao napraviti studiju o uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru.

- Ćirilici tamo nije mjesto. Vukovar je hrvatski grad i za to nam ne treba studija. Ovo je izuzetno loše vrijeme da uvodimo dvojezičnost u Vukovar. To bi bilo slično kao da talibani danas stave natpis na arapskom pored srušenog Svjetskog trgvačkog centra - poručio je Vinković.

Njegovo je izlaganje na noge diglo zastupnika bošnjačke manjine Nedžada Hodžića koji ga je optužio da poziva na nepoštivanje Zakona koji su doneseni u Saboru. U sve se uključio i zastupnik SDSS-a Mile Horvat:

- Ako vam taj zakon koji jamči dvojezičnost u sredinama gdje je više od 33,3 posto neke manjine ne odgovara, pa ajmo ga mijanjati. I objasnimo EU zašto to činimo. Ali dok je ovakav zakon na snazi moramo ga poštivati. (sb)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 06:22