SUKOB NA OTOKU

'UH, KAKO TAJ ANTE UDARA' Je li ovo sinjski štemer koji je pivskom kriglom premlatio Hvaranina?

Antu Markulina policija je uhvatila nakon višednevnog bijega. Za premlaćivanje je navodno plaćen 10.000 kuna. Pri dnu članka pogledajte video koji navodno prikazuje Markulina u akciji.

HVAR - Nakon što su zbog premlaćivanja hvarskog ugostitelja Frane Žuvele u istražnom zatvoru završili Ante Firić (23) i njegov brat Sandro Firić (22) iz Splita, te Dino Vidović (25), također iz Splita, u petak je policija u Hrvacama uhitila i Antu Markulina (30) te je on tijekom dana prepraćen na splitsko Općinsko državno odvjetništvo, koje je i za njega zatražilo određivanje istražnog zatvora, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon saslušanja Markulinu je istražni sudac odredio 30 dana istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecanja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela. Međutim, istražni zatvor može mu biti ukinut ako uplati jamčevinu od 250 tisuća kuna.

Tako se od pet napadača, među kojima se Markulin smatra predvodnikom grupe koja je u ponedjeljak navečer upala u bistro “Marinero” u gradu Hvaru te napala 30-godišnjeg suvlasnika Franu Žuvelu, izudaravši ga šakama i pivskim kriglama te barskom stolicom po tijelu, još jedino Cvitko Milković nalazi u bijegu pred policijom.

Podsjetimo, nakon što je tog ponedjeljka došlo do napada i nakon što je Žuvela pretučen, na noge su se digli revoltirani Hvarani koje je policija morala “smirivati” pucnjevima iz pištolja u zrak i špricanjem suzavca.

Prema onome što je objavilo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, osnovano se sumnja da je Marjan Lekaj 15. lipnja 2014. u Hvaru, a nakon što je verbalno napao Žuvelu, dogovorio s Markulinom da za 10 tisuća kuna teško tjelesno ozlijedi Hvaranina. Ovaj je na to pristao i za to angažirao braću Firić, Vidovića i Milkovića.

Nakon što su uhićena trojica napadača te naručitelj napada, 40-godišnji pekar Marjan Lekaj, svi su privedeni na ODO Split i pred istražnog suca, koji je Lekaja pustio da se brani sa slobode uz određivanje mjere opreza, i to obvezu javljanja jednom tjedno u Policijsku postaju Hvar, zabranu približavanja svjedocima i okrivljenicima Markulinu i Milkoviću te zabranu uspostave neposrednog kontakta, zatim kontakta preko treće osobe ili na bilo koji drugi način s navedenim osobama.

Treba vidjeti kako će se Lekaj, koji je nudio 15 tisuća kuna jamstva ako mu sud odredi istražni zatvor, pridržavati prve izrečene mjere opreza. Kako doznajemo, on se na ispitivanju pred istražnim sucem branio šutnjom, a njegov branitelj Antun Šestanović kazao je da je bespredmetno određivati istražni zatvor zbog utjecaja na svjedoke kad se njegov branjenik “zbog situacije u gradu Hvaru neće nakon puštanja na slobodu vraćati u grad Hvar zbog straha od odmazde”.

Također je napomenuo i da je Lekaj došljak i da neće utjecati na svjedoke jer neće fizički moći ostvariti kontakt s njima, a da nema opasnosti i da će utjecati na Markulina i Milkovića jer nema kontakt s njima niti zna gdje se nalaze.

Naposljetku je istražni sudac procijenio da će Lekaju umjesto istražnog zatvora odrediti mjeru opreza, i to zbog toga što, bez obzira na “količinu njegove inkriminirane djelatnosti koja mu se stavlja na teret, a čiji obim još u cijelosti nije utvrđen”, on nikad do sad nije kažnjavan te se bavi pekarstvom na Hvaru, čime prehranjuje obitelj.

Pokušali smo jučer doći do Lekaja, i to preko njegova odvjetnika Šestanovića koji nam je kazao da on ne može ništa govoriti te da će poručiti klijentu da smo ga tražili. No, on nam se do zaključenja teksta nije javio.

Kontaktirali smo i odvjetnika Vinka Gulišiju koji po službenoj dužnosti brani Vidovića, no on nam je poručio da tek treba vidjeti spis i da ne zna detalje slučaja.

Braća Firić i Vidović su pritvoreni na mjesec dana bez mogućnosti jamstva, i to zato jer bi mogli puštanjem na slobodu utjecati na svjedoke i posebno na okrivljenike u bijegu. Također, u istražnom zatvoru su završili i zato jer je Ante Firić osuđivan već više puta zbog protupravne naplate, a Sandro je zbog krađe u studenome 2013. godine osuđen na uvjetnu kaznu od sedam mjeseci s rokom kušnje od dvije godine, što znači da je novo kazneno djelao počinio u vremenu uvjeta. Istu stvar, odnosno kršenje uvjetne kazne, napravio je i Vidović, koji je u svibnju 2013. godine osuđen zbog krađe na 10 mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine.

Ante Firić branio se šutnjom ustvrdivši da nije angažirao branitelja jer nema novca, njegov brat Sandro kazao je da nije napravio ono za što ga se tereti te da ga je jako strah vratiti se na Hvar, dok je jedino Vidović bio nešto pričljiviji.

Rekao je da je veća grupa građana Hvara napala njega i ostale te da su oni došli na otok nakon što ih je pozvao Lekaj koji je od njih tražio da mu samo osiguraju i čuvaju pekaru jer mu baš Žuvela pravi probleme zato što on u svojoj pekari sprema neku hranu, pa navodno zbog toga šteti Žuvelinu restoranu. Kazao je i da im je Lekaj samo davao hranu i piće i da se o cijeni nisu uspjeli dogovoriti jer se u međuvremenu dogodio napadm, piše Slobodna Dalmacija.

'Uh, kako taj Ante udara'

Zanimljiv video pod nazivom “Markulin gladiator Hvar” postavljen je na YouTube u travnju 2008. godine. Na videu koji traje 29 sekundi može se vidjeti visoki momak u žutoj majici i “rebatinkama” kako stoji na vratima pekare naslonjen na dovratak. U jednom trenutku na vrata ulazi momak u crvenoj majici koji “ljutito” baca nešto, vjerojatno burek ili neki drugi nepojedeni pekarski proizvod, u kantu za smeće koja stoji tik do vrata.

Sekundu nakon toga, ovaj u žutoj majici udara ga s leđa šakom u glavu, potom nogom u rebra i još nekoliko puta šakama, a zatim žestoko tuče još dvojicu momaka u zelenoj i crnoj majici koji su priskočili u pomoć napadnutom prijatelju. Pred udarcima “gladijatora” sva trojica su pobjegla van. Pod videom koji je pogledan 983 puta mogu se naći samo dva komentara. Jednog je postavio korisnik pod nazivom Albanac Kosov koji piše: “Uuuhh... kako udara...”, dok drugi komentar piše korisnik gsiboy16v koji navodi: “I bolje nego šta misliš, Ante je zvijerka.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 19:41