KRAJ TOPLOG LISTOPADA

VAKULA 'Završava razdoblje neuobičajeno visokih temperatura. Bit će hladnije za 10 stupnjeva'

 Željko Hajdinjak / Cropix

Svi oni koji su teško podnosili visoke temeprature krajem listopada mogu odahnuti. Sutra će temeprature pasti, ponajprije u sjevernim kopnenim krajevima, a osobito na sjeverozapadu Hrvatske, no ponegdje će, primjerice u Dalmaciji, sutra biti čak i malo toplije nego danas, piše Zoran Vakula za HRT.

Mjestimice će pasti i malo kiše, no obilnija kiša se očekuje za vikend.

Sutra završava razdoblje neuobičajeno visokih temepratura za ovo doba godine, a najviša je izmjerena u Slavonskom Brodu, čak 29 stupnjeva Celzijevih. Na meteorološkoj postaji DHMZ-a u zagrebačkom kvartu Maksimir srednja najviša dnevna temperatura zraka prošlih 9 dana bila je čak 23,5 °C! Najviša do sada, u istom razdoblju, bila je 21,4 °C 2004. godine, a tridesetogodišnji prosjek je oko 14 °C.

Sutra će u sjevernijim krajevima najviša dnevna temperatura zraka biti niža od današnje uglavnom od 5 do 10 °C. Puhat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na sjevernom Jadranu zapuhat će bura, a podno Velebita na udare i olujna, dok će se veći dio dana u Dalmaciji zadržati jugo.

Posljednjeg dana listopada, u četvrtak, bit će uglavnom suho, uz slabiji vjetar nego sutra. Ponegdje na Jadranu može biti jake bure, posebice na sjeveru.

Na blagdan Svih svetih bit će uglavnom suho. Najniža temperatura zraka u kopnenom će području biti uglavnom viša od 4 °C, na moru od 11 °C, a najviša dnevna u unutrašnjosti 14 do 19, na Jadranu 17 do 22 °C. Slično će biti i za vikend, relativno toplo za početak studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 21:10