ZBOG VEĆIH PLAĆA U ZDRAVSTVU

VELIKA POPLAVA NEPOTREBNIH ŠEFOVA U pakračkoj bolnici od devetero liječnika na jednom odjelu 4 šefa!

Više stotina nepotrebnih rukovoditelja u bolnicama ima do 2000 kn veću plaću
Ilustracija

Svaki drugi kirurg u pakračkoj Općoj bolnici ima rukovodeću poziciju. Kao šef ili voditelj odjela nadređen je jednom kirurgu, a zbog te pozicije ima i do dvije tisuće kuna veću plaću.

Slijedi sistematizacija

Na odjelu kirurgije koji broji svega 40 kreveta, a u ljudstvu se broji šestoricom kirurga, i po jednim otorinolaringologom , urologom i ortopedom, čak četvorica liječnika imaju rukovodeće pozicije.

Krunoslav Kelemen, sanacijski upravitelj pakračke bolnice, potvrdio je nesrazmjer između broja zaposlenih, broja kreveta i šefovskih mjesta.

- Čim sam postao sanacijski upravitelj, dobio sam anonimno pismo u kojem sam upozoren na takvo stanje na kirurgiji. Naravno, u planu sanacijskog programa je i sistmatizacija tako da ćemo na kirurgiji ukinuti dvije voditeljske funkcije i ostaviti dvije. Smatram da je na toliki broj zaposlenih sasvim dovoljno imati dva šefa - objašnjava Kelemen.

Značajna ušteda

U bolnicama, neslužbeno doznajemo, postoji više stotina nepotrebnih šefova odjela, a novom sistematizacijom te pozicije bit će ukinute.

- Kako je sanacija tek nedavno započela, još ne možemo reći koliki je točan broj voditeljskih pozicija koje su potpuno nepotrebne, a do njih je došlo razdvajanjem odjela na manje odjele kako bi se stvorili uvjeti za šefovske pozicije - neslužbeno doznajemo u Ministarstvu zdravlja.

Upravo zbog položajnih dodataka, plaće voditeljima i šefovima odjela bile su veće i do dvije tisuće kuna, stoga se ukidanjem nepotrebnih i nepostojećih funkcija planira značajna ušteda.

Ukidanje odjela

U KB-u Dubrava već je došlo do ukidanja jedne trećine šefovskih pozicija. Na taj način KB Dubrava uštedjet će i do sto tisuća kuna mjesečno. Ravnatelj KB-a Dubrava, Dragan Korolija Marinić, kaže kako ga je u bolnici dočekalo čak 135 rukovoditelja, a sada je sistematizacijom ta brojka svedena na 45.

- Sada imamo realan omjer rukovoditelja, odjela i liječnika - kaže Korolija Marinić.

Osim ukidanja rukovoditelja, u nekim će bolnicama, doznajemo, doći i do ukidanja pojedinih odjela odnosno pripajanja drugim odjelima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 23:42